22 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tre dramatiske årtier

Med denne temasektion afslutter vi serien om de første 30 år af Arbejderns liv som dagblad. Sammen med temasektionen om Arbejderens relancering fra 1. september udgør de et lille bidrag til Danmarkshistorien.

1982-1992: DKP/ML sender Arbejderen på gaden som dagblad for første gang. De følgende år fylder strejker og bz-kampe godt på de tætskrevne sider. Tåregassen bølger gennem Ryesgade, faglige aktivister blokerer Christiansborg, og i Berlin falder muren.

1992-2002: mens verden styrter sammen om de danske kommunister, åbner Arbejderen sig op for omverdenen. Støttearbejdet blomstrer i Arbejderens Venner, og avisen strækker sig fra 18. maj på Nørrebro til Ri-Bus-konflikten i Esbjerg. Danskerne bliver beskudt af politiet, men svarer igen med et rungende nej til euroen.

2002-2012: terrorlovene indføres i kølvandet på 11. september, politiet censurerer Arbejderns hjemmeside, og statsministeren meddeler, at terrorloven står over ytringsfriheden. Ungdomshuset bliver revet ned og de offentligt ansatte mobiliserer til velfærdskamp. Efter ti år får Danmark en ny regering.