28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Thomas Meinert Larsens blog

Når danske pensionsselskaber fortsat har investeret over 30 milliarder kroner i aktier og obligationer i den fossile industri, så modarbejder man de målsætninger, vi i fællesskab har sat os i klimaaftalen fra Paris.
Over de næste to måneder holder pensionsselskaberne igen generalforsamling, og her har medlemmerne altså igen en mulighed for at få pensionsselskaberne til at investere i grøn omstilling i stedet for at modarbejde den.
EU-kommissionen vil satse stort på at etablere en grøn brintøkonomi i Europa og gerne globalt. Den dårlige nyhed er imidlertid, at prisen på produktion af grøn brint og P2X-brændsler endnu er noget højere end prisen på fossile brændsler med de nuværende lave priser på CO2.
Hvis store CO2-udledere som Kina, Europa og USA lod sig inspirere af den danske regerings hockeystav-tilgang på klimaområdet, ville Parisaftalens mål aldrig kunne indfris.
EU vurderer, at grøn brint er vores bedst egnede middel til at erstatte kul, olie og gas. Om det kan lykkes at få alle lande til at bakke op om strategien, er langtfra sikkert.
For os i Klimabevægelsen er det dog helt essentielt, at en fremtidig CO2-afgift bliver hævet så meget, så den bliver reelt adfærdsregulerende for virksomheder og borgere.
Danmark kan ikke både kalde sig grønt foregangsland og samtidig bidrage til den globale overproduktion af olie og gas. Det er med andre ord på tide, at den danske stat skiller sig af med Nordsøfonden.
Over den næste måned holder pensionsselskaberne igen generalforsamlinger, og her har medlemmerne altså igen en mulighed for at få pensionsselskaberne til at investere i grøn omstilling i stedet for at modarbejde den.
Folketingsvalget gav regeringen er klart mandat til at sætte en ansvarlig klimakurs og promovere sig som verdens klimafrontløber. Det vil være et klart brud på det mandat, hvis Danmark fortsætter og ligefrem udvider olie- og gasproduktion.
Finansloven indeholder ganske vist en minimal registreringsafgift på fly fra 2021, men den har ingen praktisk betydning for flyenes klimabelastning. Manglen i finansloven er stærkt beklagelig.

Sider

Abonnér på RSS - Thomas Meinert Larsens blog