01 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Franske pensionsstrejker fortsætter

Trods regeringens indrømmelser

Franske pensionsstrejker fortsætter

Den franske regering siger, at den dropper kravet om, at pensionsalderen skal stige fra 62 til 64 år. Men Macron fastholder sin pensionsreform. Derfor bliver strejkerne ved, indtil pensionsplanen bliver trukket helt tilbage, lyder det fra fagforeninger.

"Kamp til sejren", står der her på et banner under torsdagens demonstration i Marseilles mod den franske regerings pensionsreform.
FOTO: Christophe Simon/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Lørdag meddelte Frankrigs premierminister Edouard Philippe, at regeringen indtil videre trækker forslaget om at hæve den gennemsnitlige pensionsalder fra 62 til 64 år.

Vi er fast besluttet på ikke at stoppe strejkerne og marcherne. Vi går hele vejen. Det er dem, der må opgive deres lorteprojekt.
Renaud Henri, fagforeningsmand

Han antydede dog, at regeringen er klar til at indføre en højere pensionsalder efterfølgende, som skal gælde fra 2022 til 2027.

Edouard Philippe præsenterede forslaget som et kompromis, skriver det franske dagblad L'Humanité. Men allerede søndag udtalte han på fransk TV2:

– Vi vil fortsætte, indtil ​​pensionsreformen er gennemført.

Historisk strejke

Philippes "kompromisforslag" kommer efter 42 dages strejke blandt tog- og metroansatte, flere generalstrejker og massive demonstrationer med millioner af deltagere fra både det offentlige og private. Det kommer efter fredagens møder med fagforbund.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron og regeringen, der består af politikere fra det nyliberale parti La République En Marche!, vil samle landets 42 pensionssystemer til ét.

Macrons oprindelige forslag betyder, at især lavtbetalte franskmænd skal arbejde længere for at få fuld pension, lyder kritikken fra fagforeningerne, der har været på barrikaderne siden starten af december.

I dag kan arbejdere med hårdt og nedslidende arbejde gå på pension allerede som 50-55-årige. Ordningen betyder, at franskmændene med det nuværende pensionssystem gennemsnitligt lever fem år længere end andre europæere.

Forhandling og strejke

Mens regeringen og fagforbund forhandlede om pensionsforslaget i fredags, strejkede hundredtusinder. Torsdag gik 1,9 millioner på gaden i forbindelse med en landsdækkende strejke, melder fagforbundet CGT. 

Ifølge meningsmålinger er støtten til strejken fortsat over 60 procent, mens Macrons popularitet er nede på 25 procent.

Sygeplejersker, lærere og selv juristerne i Marseilles er med i strejkebevægelsen. Paris' Operascene oplyser, at det har tabt 12,3 millioner euro på en flere uger lang strejke blandt de ansatte sangere og teknikere. Lørdag betød det aflysning af forestillingen "Barberen af Sevilla". Også balletten strejker.

>> LÆS OGSÅ: De Gule Veste er slet ikke til at stoppe

I går tirsdag marcherede 30.000 gennem Marseilles gader, melder CGT. Alle afviser regeringens "kompromisforslag".

– Vi er fast besluttet på ikke at stoppe strejkerne og marcherne. Vi går hele vejen. Det er dem, der må opgive deres lorteprojekt, sagde generalsekretæren for CGT-Energie i Marseille Renaud Henri til nyhedsbureauet AFP.

Splittelsesforsøg

I det hele taget anser de aktive dele af fagbevægelsen Edouard Philippes "kompromisforslag" om midlertidigt at trække pensionsreformens del om at hæve pensionsalderen til 64 år som et forsøg på at splitte bevægelsen og vække offentlig sympati ved at signalere vilje til at gå på kompromis, samtidig med at arbejderne fremstår som "hardlinere", skriver L' Humanité.

Det største fagforbund, CGT, kræver, at premierministeren helt og aldeles trækker forslaget om en pensionsreform ligesom i 1995, hvor den konservative præsident Jacques Chirac blev tvunget til at helt at droppe sin pensionsreform efter tre ugers massive strejker.

Fagforbund bløde i knæene

CGT's leder Philippe Martinez opfordrer til fortsat kamp mod hele reformen. Og et stop for politiets "undertrykkelse". Torsdag gik politiet særdeles hårdhændet frem, anklager han.

>> Se politivold i Paris 9. januar her

I går, i dag og i morgen torsdag er der annonceret flere strejker.

Men det socialdemokratiske CFDT, Frankrigs andetstørste fagforbund, med Laurent Berger i spidsen bifalder regeringens forslag. Forbundet er enig med regeringen i at arrangere en konference, der skal diskutere, hvordan pensionerne bliver finansieret i fremtiden.

"Vi fortsætter"

CGT nedtonede imidlertid straks betydningen af CFDT's accept af regeringens udspil.

– Vi får se, hvad fagforeningernes medlemmer egentlig har at sige til forslaget. Det vigtigste krav fra et flertal af fagforeningerne, der repræsenterer et flertal af arbejderne, er, at pensionsreformen bliver trukket helt, siger CGT-formand Philippe Martinez ifølge euronews.com.

Forståelig træthed

Frankrigs tredjestørste fagforbund Force Ouvrière samt det mindre fagforbund Solidaires vil fortsætte kampen til "fuld sejr" sammen med CGT. Kampgejsten er stor, melder L´Humanite og tilføjer, at i julen foreslog CGT og andre forbund en midlertidig pause i strejkerne, men forslaget blev nedstemt af medlemmerne, der ønskede at fortsætte strejken i helligdagene.

"Nogle kan måske føle træthed" efter Frankrigs længste strejke i nyere tid. Flere har mistet halvanden måneds løn. Men de fleste strejkende føler alligevel, at protestbevægelsen "nu er kommet så langt", at det ville være et nederlag at stoppe nu, fortsætter L'Humanité.

En af de centrale paroler på torsdagens store demonstrationer var ifølge avisen "On ira jusqu'au retrait!". (Vi fortsætter! red.)

Lederen af venstrefløjspartiet France insoumise (Det ukuelige Frankrig), Jean-Luc Melenchon, er lige så uforsonlig og kalder ifølge L'Humanité premierministerens udspil "en afvigemanøvre".

>> LÆS OGSÅ: Ét år med De Gule Veste: Macrons svar er mere vold

Selv det franske centrum-venstre-dagblad Libération er meget kritisk overfor regeringens tilbud og kalder premierministerens tilbud for "skuespil".

Demonstration torsdag

Men regeringens transportminister Elisabeth Borne opfordrer til, at strejkerne slutter.

– Der er ikke længere nogen grund til, at denne strejkebevægelse fortsætter, siger hun ifølge euronews.com.

Alligevel fortsætter strejkerne og blokaderne af flere olieraffinaderier og brændstofdepoter, som allerede har forårsaget brændstofmangel i nogle områder af Frankrig, skriver netmediet thelocal.fr. 

Torsdag er der indkaldt til store demonstrationer.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2020 - 08:15   15. jan. 2020 - 10:49

Frankrig

ah@arbejderen.dk
Macrons Pensionsreform
  • Frankrigs præsident vil ændre landets pensionssystem.
  • I dag eksisterer der 42 forskellige statslige pensionsordninger. De skal samles til én.
  • Pensionsalderen er i dag 62 år, men den gennemsnitlige pensionsalder er 63 år.
  • Arbejdere med hårdt og nedslidende arbejde kan gå på pension allerede som 50-årig. Det gælder blandt andre arbejdere i det statslige jernbaneselskab og forsyningsarbejdere. Mens metroarbejdere kan gå af som 55-årig og få fuld pension.
  • Macrons pensionsreform er den sjette i løbet af de sidste 26 år.
  • Formålet med reformen er ifølge præsident Macron at skabe et mere "retfærdigt system" og overtale befolkningen til at arbejde længere, i takt med at levealderen øges.
  • For at opnå fuld pension skal man have indbetalt til pension i mindst 43 år.
  • I dag betaler alle til en kollektiv pension. Fremover skal hver enkelt betale til sin egen pension ud fra et pointsystem.
  • I dag beregnes pension ud fra de 25 år med højst indtjening i den private sektor og de sidste seks måneder, hvis man er offentligt ansat.
  • Fagbevægelsen protesterer imod reformen, som både hæver pensionsalderen og sænker pensionen for visse grupper.
  • Macron vil forhandle frem til jul med arbejdsmarkedets parter om reformen. Herefter skal den i høring og vedtages inden sommeren 2020.

Kilde: The Economist og The Local