14 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Indien i covid-19-kaos efter at Vesten nægter at ophæve patentrettigheder for vacciner

Patent eller folkesundhed?

Indien i covid-19-kaos efter at Vesten nægter at ophæve patentrettigheder for vacciner

Hver dag slår Indien en ny verdensrekord for daglige covid-19-smittede. Indien er i en kaotisk tilstand med patienter, der dør i køen til hospitaler, som løber tør for ilt, mens eliten flygter ud af landet i privatfly. Indien har erfaring og infrastruktur til at bekæmpe internationale sundhedskriser, men landet lider under, at Vesten fortsat nægter at lempe patentrettigheder for vacciner.

I New Delhi bliver massevis af afdøde brændt på krematorier.
FOTO: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Mennesker der dør i køen til hospitaler. Overfyldte hospitaler der løber tør for ilt. Lig der hober sig op ved krematorier. Eliten der flygter ud af landet i privatfly. Det er virkeligheden i Indien, som hver dag slår ny verdensrekord for antallet af daglige covid-19-smittede.

I sidste ende handler det om at redde liv og ikke om at beskytte systemer.
Maria Guevara, medicinsk sekretær for Læger Uden Grænser

Indien har akut behov for vacciner mod covid-19. I oktober anførte Indien og Sydafrika over 100 udviklingslandes anmodning om at ophæve patentrettigheder på vacciner. Patentrettighederne forhindrer udviklingslande i selv at producere vacciner og tvinger dem i stedet til at købe vacciner fra medicinalfirmaer, hvis udrulning har været præget af forsinkelser.

Indien har erfaring og infrastrukturen til at bekæmpe internationale sundhedskriser, men landets anmodning om at fjerne patentrettigheder er blevet afvist af EU og lande som USA, Storbritannien, Norge, Canada og Australien.

Vesten mener, at det vil skade medicinalfirmaers motivation for at forske og udvikle vacciner, hvis ikke firmaer tjener alt, hvad der er at tjene på salget af vaccinerne.

Et land i kaos

Den 25. april blev omkring 350.000 covid-19-tilfælde registreret i Indien, som for fjerde dag i streg slog verdensrekord i daglige smittetilfælde, oplyser nyhedsmediet ABC. Arbejdere på landets krematorier knokler i døgndrift for at brænde alle de lig, som covid-19 kræver.

Heller ikke hospitalerne kan følge med. Ifølge BBC dør patienter i New Delhi, fordi hospitaler løber tør for ilt. Mangel på ilt, respiratorer og senge er et problem i store dele af landet, hvor desperate familier ser deres nære dø i køerne til hospitaler.

– Vi er hjælpeløse, har aldrig set sådan en situation før, folk er i panik... Ligesom mange andre læger er jeg i vildrede, jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Mit hjerte er knust, græder lægen Trupti Gilada i en video på YouTube.

Manglen på ilt har ført til, at ikke kun individuelle familier, men også de indiske delstater hamstrer ilt. Ifølge Business Insider bliver lastbiler med ilt blokeret på grænser mellem delstater, fordi de enkelte delstater selv vil beholde forsyningerne. Fabrikker, der producerer ilt, bliver nu bevogtet af bevæbnede betjente.

Og midt i det kaos, som den indiske befolkning befinder sig i, flygter Indiens elite fra landet i privatfly, inden andre landes rejserestriktioner træder i kraft. Således rapporterer Business Insider, at udbydere af privatfly har modtaget hundredvis af henvendelser fra rige indere, der er parat til at betale over 230.000 kroner for at forlade landet i et privatfly.

Dobbeltmutation og mangel på vacciner

Der er flere årsager til, at Indien nu befinder sig i et covid-19-kaos. Blandt andet har landets højreradikale BJP-regering tilladt flere hinduistiske højtider at finde sted. Således tog millioner af pilgrimme bad i Ganges-floden tidligere på måneden.

Samtidig er der blevet sporet en ny covid-19-variant i Indien. Den nye variant beskrives som en "dobbeltmutation", der både virker til at være mere smittefarlig og bedre til at modstå vacciner.

Ligesom andre former for virus muterer covid-19 hele tiden. Men risikoen for mutationer er større, når flere mennesker bliver smittet. En af de mest effektive måder at inddæmme covid-19 på er ved at vaccinere mennesker.

Det er blandt andet derfor, at Indien og Sydafrika stod i spidsen for en anmodning om at ophæve patentrettigheder på covid-19-vacciner, så udviklingslande selv kan producere vacciner frem for at vente på firmaers udrulning. Efter at EU og vestlige lande afviste anmodningen, er der blevet identificeret nye og farligere covid-19-mutationer i både Indien og Sydafrika.

Verdens Apotek sat ud af spil

Især Indien har ellers potentiale til at kunne spille en afgørende rolle i at bekæmpe covid-19. Ifølge medieorganisationen NPR er Indien nemlig det land i verden, der producerer flest vacciner, og Indiens Seruminstitut ejer verdens største vaccinefabrik.

Ngo'en Læger Uden Grænser bekræfter, at 80 procent af den medicin, som organisationen benytter til at bekæmpe hiv, kommer fra Indien. Indien har altså spillet en afgørende rolle i at bekæmpe hiv i Afrika og Asien, hvilket har givet Indien kaldenavnet "Verdens Apotek".

Selv om Indien har erfaring og infrastruktur til at bekæmpe internationale sundhedskriser, vil Vesten af økonomiske årsager ikke tillade, at Indien kopierer opskriften på covid-19-vacciner og starter sin egen produktion – hvilket ellers ville kunne hjælpe store dele af verden.

De vestlige landes afvisning er blevet kritiseret af en række eksperter herunder Læger Uden Grænser, som opfordrer lande til at løfte patentrettighederne.

– Vi opfordrer alle lande, der er modstandere af dette, inklusive USA og EU, til at stå på den rigtige side af historien og slutte op om dem, der støtter dette. I sidste ende handler det om at redde liv og ikke om at beskytte systemer, siger Maria Guevara, medicinsk sekretær for Læger Uden Grænser, til Al Jazeera.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2021 - 12:06   27. apr. 2021 - 16:08

Indien

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen