17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Claus Juuls blog

Mattias Tesfaye er på jagt efter afrikanske lande, der vil oprette modtagecentre for asylansøgere. Burkina Faso, Kenya, Uganda, Etiopien og Rwanda nævnes som eksempler på mulige samarbejdspartnere. Men ingen af disse lande lever op til de mest basale menneskeretlige standarder.
Kommissionen om ytringsfrihed konkluderer, at der er mange ting, som går godt. Danmark er stadig en retsstat, borgerne antager – i store træk – at de kan ytre deres mening uden at blive udsat for en hævngerrig statsmagt. Men der er også huller i retsstaten.
Retspolitik og handlekraft bør ikke have sit udspring i mavefornemmelser, men i reel viden om hvad der virker. Desværre går signaler om håndfasthed og handlekraft forud for sagligt begrundede indgreb, og fakta er i lav kurs.
På trods af at EU-domstolen i flere domme har erklæret EU’s logningsdirektiv for at være ulovligt, så har skiftende justitsministre siddet dommen overhørig. Danmark er fortsat med at registrere alle borgeres internettrafik.
Regeringen og DF har nu aftalt, at udlændingeministeren får ret til – administrativt – at ophæve retten til familiesammenføring for alle mennesker på flugt. Også konventionsflygtninge og flygtninge med beskyttelsesstatus.
Kunstigt skæg er med maskeringsforbuddet blevet strafbart. Læser man bemærkningerne, og hører man argumenterne er det dog klart, at forbuddet reelt skal ramme kvinder i burkaer og niqaber.
Det glæder Amnesty International, at de nye planer ikke synes at indeholde nogen forslag om straf til de 12-14-årige, men alene forebyggende og resocialiserende foranstaltninger til den enkelte unge.
Regeringen vil ikke længere love at modtage kvoteflygtninge. I stedet har den foreslået, at udlændingeministeren hvert år skal afgøre, om Danmark skal modtage kvoteflygtninge og i givet fald hvor mange.
Østre Landsret har afgjort, at det ikke er i strid med retten til familieliv eller diskrimination, når krigsflygtninge først får ret til familiesammenføring, når de har haft opholdstilladelse i tre år.
Det er et demokratisk problem, hvis den udøvende magt kan vælge at forholde både offentligheden og de folkevalgte politikere oplysninger om, hvordan politiet og PET administrerer sine beføjelser.
Abonnér på RSS - Claus Juuls blog