28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jens Jonatan Steens blog

Corydons McKinsey-model er ikke svaret på de udfordringer, den offentlige sektor står overfor. Flere resultatmålinger og mere kontrol er ikke vejen frem.
Heldigvis er Danmark stadig et af verdens mest lige og tillidsfulde samfund. Men udviklingen går i retning af et parallelsamfund for både over- og underklassen.
Både politikere og arbejdsgivere står klar til at sætte fart på udviklingen og satser stort på lavere løn som vejen frem for Danmark.
Som moderne velfærdssamfund bryster vi os af, at vores uddannelsessystem er katalysatoren for social mobilitet. Her er mulighederne lige for alle. Men den nuværende taxameterordning sikrer ikke de lige muligheder.
Nogle mener, at Danmark skal være et land præget af lave sociale skel, mens andre mener, at vejen til paradis går gennem større og såkaldt dynamisk ulighed. Men ifølge en ny Cevea-undersøgelse, er vi måske slet ikke så uenige.
Virksomheden ser først og fremmest løn som en omkostning. Men samfundsøkonomisk er det grundlaget for, at vi har forbrug og efterspørgsel.
Ulighed kan opgøres på mange forskellige måder, men tallene taler deres soleklare sprog: Uligheden i Danmark er steget.
I Danmark bliver langt flere af de mistede job i industrien erstattede af job i lavtlønsbrancher.
Det danske arbejdsmarked er i disse år underlagt et massivt pres med social dumping, som truer danske lønninger og arbejdsvilkår, politisk pres fra en finansminister, der sværger til konkurrencestaten, samt tunge erhvervsfolk i kulissen, der skriger på lavere løn. Lad 2014 blive året, hvor vi sætter hårdt mod hårdt, og gør noget ved social dumping og det stigende lønpres, der truer med at underminere den danske model.
Vi bør i højere grad forebygge uligheden, før den vokser sig stor. Danmark har stadig en høj grad af lighed, men uligheden vokser hurtigere end i andre europæiske lande.

Sider

Abonnér på RSS - Jens Jonatan Steens blog