21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny bz-film går tæt på

Ny bz-film går tæt på

Lørdag, 16. september, 2006, 00:00:00

Meget personlige interviews med tidligere bz`ere om deres meget aktive år i bevægelsen fra 1981-1986. Fantastiske klip fra gadekampe og besættelser

af Anders Fenger
Filmen 'BZ' om bz-ernes historie fra 1981-1986 er meget professionelt og ærligt lavet, og skabte jubelråb og konstante klapsalver, da den torsdag aften blev vist på storskærm udendørs i hjertet af bz`ernes historiske udgangspunkt Nørrebro i København.
Filmen, der er lavet af Helle Hansen fører os ikke igennem bz-bevægelsens historie kronologisk. Den krydsklipper primært mellem årene 1981, 1986, 1982, som er mærkeår i historien om husbesættelser i det årti.
Gennem interviews med tre hovedpersoner, der var med hele vejen siden Ini`tiv-gruppen for et ungdomshus blev dannet BZ i 1981, fortælles historien om op- og nedture, rydninger og gadekampe. men også om hverdagslivet i kollektiverne, kærligheden og friheden.
Vi får enestående billeder af besættelsen af Rutana og Schiønning og Arvè. Og store klapsalver fik et klip, hvor vi fulgte beboerne i det besatte hus Allotria på Nørrebro, som snød 800 betjente ved at undslippe gennem en tunnel under vejen.
Men også billederne fra besættelsen af Ryesgadekvarteret i 1986 skabte en euforisk stemning.

Filmisk set
Helle Hansens ide med at lade en del af optagelserne fra dengang køre i baggrunden bag de tre interviewede bz`ere var spændende. Anders Østergård gjorde det samme i med sine portrætsamler i sin film om Gasolin.
Krydsklippene mellem de historiske begivenheder af bz-gadekampe og rydninger - og med småbidder af tv-nyheder - fik af og til de yngste tilhørere til forvirret at hviske, 'hvor er vi nu?'
Men der var altid et svar parat fra nabotilhøreren, der ofte havde oplevet netop dén begivenhed.
Filmisk set er det en spændende måde at lave filmen på, som Helle Hansen og Bastard-film har valgt.
Men på indholdssiden kunne instruktøren måske have informeret bedre om erfaringerne fra 1970`ernes husbesættelser, som slumstormerne stod for.
Bz opstod jo ikke uden erfaringer eller fortid.
Måske kunne man også savne lidt refleksioner over bevægelsens må, begrænsninger og forhold til den øvrige venstrefløj og især arbejderbevægelse.

Genkendelse
Derfor var det mere genkendelsens og nostalgiens glæde, der prægede de henved 1000 tilhørere ved Open Air-arrangementet torsdag. 'Neeej, se det er dig med den røde jakke, ' udbrød en pige til sin veninde.
Mange tilhørere var tidligere bz`ere, der nu var omkring de 35-40 år. Men også mange helt unge slugte indtrykkene med stor appetit.
På et punkt er filmen dog tankevækkende. Igennem seks år er det lykkedes filmholdet at lokke optagelser ud af politiet, så vi fik mulighed for at følge rydningen af Mekanisk Musikmuseum med håndholdt strømer-kamera!
Største latterudbrud fra publikum skabte den ansvarlige indsatsleder for politiet i Slaget om Ryesgade i september 1986. I interviewet i filmen udtaler han om den demonstration, der fyldte gaderne omkring Ryesgade med 1000 bz`ere i 1986 lige før barrikaderingen:
'Det lignede pludselig en hel kinesisk folkekommune!'
Filmen 'Bz' vises den 25. september på DR2, mens århusianere kan se den på biograflærred i Øst For Paradis fra i eftermiddag klokken 16:40 og hver dag frem til torsdag.

BZ. En dokumentarfilm. Instruktion: Helle Hansen. 2006. www.bastardfilm.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. sep. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur