28 Mar 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Opslagsværk om den internationale arbejderbevægelse imponerer

Anmeldelse

Opslagsværk om den internationale arbejderbevægelse imponerer

Ny bog præsenterer arbejderbevægelsens historie i et imponerede letfordøjeligt perspektiv, men der er ikke meget at komme efter, hvis man ønsker mere viden om den danske historie.

Kun én dansk begivenhed er nævnt i bogen: En strejke på Carlsberg-bryggeriet i april 2010 for retten til at drikke tre øl i arbejdstiden.
FOTO: Carlsberg Group
1 af 1

Hen mod slutningen af 2020 udkom bogen Working Class History – Everyday Acts of Resistence & Rebellion fra forlaget PM Press.

Bogen er skrevet og kurateret af internetkollektivet Working Class History, som driver hjemmeside og dertilhørende profiler på flere sociale medier, hvorfra der dagligt kommer opdateringer og opslag om mærkedage i arbejderbevægelsens historie fra hele verden.

Working Class History startede i 2014 som et internationalt kollektiv af aktivister med det formål at formidle, oplyse og markere kampen for en bedre verden samt at inspirere fremtidige generationer af aktivister.

I dag er kollektivet et særdeles aktivt og profileret projekt, der dagligt når ud til hundredtusindvis af mennesker på Twitter, Facebook og Instagram tilsammen. I 2018 begyndte Working Class History desuden også at producere podcasts, som man kan lytte til ganske gratis.

Imponerende bredt perspektiv

Bogen præsenterer et bredt internationalt perspektiv, men på trods af dette er indholdet stadig overvejende fra vestlige lande. Særligt historier fra USA fylder meget.

Dette er forfatterne dog bevidste om og begrunder denne problemstilling med, at de selv har base i USA og Storbritannien og derfor enten er begrænset på grund af visse sprogbarrierer, men også i forhold til hvilke kilder de har haft tilgængelige eller kunne få fat i.

Working Class History – Everyday Acts of Resistence & Rebellion er ej heller et komplet opslagsværk over arbejderbevægelsens fulde og endegyldige historie, for den opgave vil jo være umulig og i hvert fald kræve mere end én bog, men der er stadig masser at lære af, blive inspireret, imponeret over eller rørt af fra lande som Japan, Tonga, Uganda, Sierra Leone, Nairobi, Oman, Thailand, Barbados, Senegal, Guyana, Marokko, Grækenland, Malaysia foruden historierne fra den vestlige verden.

Emnemæssigt spænder bogen også bredt og omhandler alt lige fra kvinderettigheder, klimakrise, fattigdom, antiimperialisme, befrielses- og modstandskamp, oprør, LGBT-rettigheder, strejker, antiracisme, sexarbejderes rettigheder, aids og meget mere.

Brugervenlig og pædagogisk opsætning

På fornem vis er Working Class History – Everyday Acts of Resistence & Rebellion opsat som en art opslagsværk, der starter med den 1. januar og slutter ved den 31. december hvorved op til flere mærkedage, aktioner, demonstrationer eller strejker bliver præsenteret for læseren.

Fra 1. januar er der eksempelvis Haitis uafhængighed i 1804 fra tidligere at have været fransk koloni og Den Nationale Zapatistiske Befrielseshærs (zapatisterne) oprør mod den mexicanske stat i 1994. Og den 31. december en strejke blandt hotelarbejdere i New York 1912, arrangeret af det syndikalistiske Industrial Workers of the World.

Dette gør bogen yderst læsevenlig, både fordi man reelt kan begynde, hvor man har lyst, og springe i bogen, som man vil, samt let kan læse små bidder, lægge bogen fra sig og fortsætte på et senere tidspunkt uden store problemer.

Bagerst i bogen findes desuden en fyldestgørende, næsten 60 siders lang kilde- og referenceliste til, hvis man vil læse videre om et særligt øjeblik, en speciel mærkesag eller lignende. Visse mærkedage er desuden markeret med et lille ikon, der indikerer, at Working Class History har produceret et podcastafsnit om emnet.

En historie skrevet i blod

Netop kildelisten er vigtig, fordi nogle af historierne ganske enkelt er så grotesk og voldsom læsning, at man bliver helt paf og i et splitsekund næsten ikke kan tro på det.

For hver eneste begivenhed, hvor strejkende har sikret sig bedre vilkår, rettigheder og højere løn, eller hvor det er lykkedes protestbevægelser at sætte en stopper for undertrykkende lovgivning, findes der tre gange så mange historier, der beskriver voldelige racistiske overfald, statsstøttede likvideringer (eksempelvis mordet på brasilianske Marielle Franco i 2018, eller Malcolm X) eller politi og militær, der tæver løs på kvinder og børn (Bread and Roses-strejken i New York 1912) eller ligefrem udfører massakre (No Gun Ri-massakren i Sydkorea 1950, hvor hundredvis af civile sydkoreanere blev myrdet af amerikanske tropper, Hilo-massakren på Hawaii 1938 eller Sydafrikansk politis drab på 34 strejkende minearbejdere i 2012).

Også Massakren ved Ardentinergrotten, en massehenrettelse af civile italienere i marts 1944 nævnes i bogen. Denne hændelse har Arbejderen tidligere skrevet om her.

>> LÆS OGSÅ: "Udnyt ikke vores død, og glem aldrig, hvorfor vi døde"

Ikke meget om dansk arbejderhistorie

Læser man bogen med ønske om at lære mere om arbejderbevægelsens historie i en dansk kontekst, må man desværre se sig skuffet, for der figurerer kun én begivenhed fra Danmark i Working Class History – Everyday Acts of Resistence & Rebellion, nemlig en strejke blandt Carlsberg-bryggeriets lagermedarbejdere i april 2010.

Heller ikke på Working Class Historys Instagram og Facebook finder man meget indhold fra Danmark, faktisk kun et enkelt andet opslag om Solvognens Julemandshærs protest i julen 1974.

10. mar. 2021 - 06:59   10. mar. 2021 - 07:00

Bøger

Mathias R. Lodahl
Anmelder

Working Class History: Everyday Acts of Resistance & Rebellion.
Kurateret og redigeret af Working Class History, med forord af Noam Chomsky. 352 sider, engelsk tekst. Pris: $20.
Udgivet november 2020. Forlaget PM Press.
Udgivet ved hjælp af succesfuld crowdfunding-kampagne på Kickstarter.