Det er over 60 år siden, at Scherfig skrev sit opgør med mellemkrigstidens virkelighedsflugt. Nu er idealister genudkommet – og stadig lige aktuel.
af Klaus Haase
Idealister, hvad er det for nogen mennesker..?
Det satte Hans Scherfig (1905-79) sig for at belyse i slutningen af 1930’erne. Han havde fået succes som kunstmaler, men en alvorlig øjensygdom tvang ham til skriveriet.
Selv har Scherfig i et interview udtrykt, at idealister er mennesker, som ved en eller anden specialitet tror, at de kan redde verden.
Scherfigs romanen Idealister myldrer med farverige, sære eksistenser, der hver især forfølger en smuk idé om at gøre verden bedre.
Nogle er vegetarer og går med bare fødder, andre hylder seksuel frigørelse, vil afskaffe pengene eller gøre verden bedre via psykoanalysen. Alle udgiver de tidsskrifter, der stammer fra det samme trykkeri på Nørrebro i den kaotiske storby København.
Den anden del af historien foregår i provinsen, nærmere betegnet Præstø. Dette provinsunivers styres af en godsejer samt en præst, der med gud som banner udøver sin åndelige magt over sindene. Bag almuefacaden hersker snusfornuften, griskheden og i sidste ende klassekampen.
Bogen trækker tråde mellem storbyens idealister og provinsens magthavere, og som i alle sine bøger pakker Scherfig det hele ind i et mordplot.
BORTCENSURERET
Scherfig var som kommunist i farezonen under krigen. Han nærede ingen illusioner om god behandling fra myndighedernes side.
Han røg da også i fængsel, men blev ved skæbnens ironi reddet ud på grund af den øjensygdom, der var ved at gøre ham blind. En øjenoperation reddede synet – og Scherfig.
Som han sarkastisk udtrykte det står det smukt skrevet i grundloven, at censur ingensinde kunne indføres, men med Scherfigs ord ville der en dag komme et »sinde«.
Hvilket der gjorde for kommunisterne i almindelighed, og for Scherfigs roman i særdeleshed. Den skulle være udkommet i Danmark 1940, men blev censureret af myndighederne, smuglet til Sverige, hvor den udkom i 1944 og året efter i Danmark.
Bogen skulle angiveligt hentyde til besættelsesmagten, og det kunne man jo ikke gøre under krigen.
Et sted i bogen kan to personer høres i radioen:en dyb basstemme (Stauning) samt en skinger og skrigende stemme (Hitler). Måske var det årsagen til, at den blev forbudt.
Bogen fik blandede anmeldelser. Nogen fandt den for rodet, fordi den sprang mellem storbyens idealister og godsejerens provinsby.
Den fandt dog hurtigt mange læsere. De første tre oplag frem til 1961 løb op i 10.000 eksemplarer. Som billigbog udkom den derefterfrem til 1970’erne i 90.000 eksemplarer.
IDEOLOGI OG LIVSSTIL
Idealister er ikke alene en spiddende satire, men også et opgør med selve begrebet idealisme.
Scherfig var marxist og derfor materialist:først kommer den materielle virkelighed, så kommer ideerne. Modsat idealisterne, der tror at ideerne kommer før den materielle virkelighed.
Bogen er således et et ideologisk opgør med idealismen. Samtidig er Scherfig meget moderne i sin bog. Han belyser via sin kritik af idealismen den strømning der kaldes for livsstilsdyrkelse, en kritik der stadig er aktuel.
Hvor sekterne i Idealister får udbredt deres ideer gennem et trykkeri i en sidegade på Nørrebro, råder nutidens idealistiske sekter over både de trykte medier, internettet og tv.
I dag hedder det numerologi, clairvoyance, healing, sexologi, nyreligiøsitet – eller slankebevægelsen, der udøver følelsesporno i de bedste sendetider på tv. Alle står de for det samme, som Scherfig belyste i 1930’ernes Danmark.
Nogen gange kan vi ikke se den idealistiske skov for bare træer. Scherfig har ramt ind i noget universelt, så alle kan genkende det store udbud af idealistiske tilbud på alle hylder.
Med informationsteknologien er der sat turbo på det idealistiske udbud. Mennesker vil også i dag lade sig forføre, og give sig hen i ideernes veje og vildveje.
LÆS eller genlæs
Scherfigs ubestridt mest populære bog Det forsømte forår har været og er for mange læsere det første bekendtskab med forfatteren.
Fordelen ved at kaste sig over andre af hans syv romaner er, at mange personer går igen i roman efter roman. Man kan tale om en føljeton i menneskers liv.
Idealister er ingen undtagelse. Det er morsom læsning. Romanen øser af tåbeligheder og mærkværdigheder af tidløs karakter.
Læs eller genlæs Idealister, se dig omkring i nutidens udbud af idealister, kvaksalvere og svindlere. Du vil uden tvivl nikke genkendende til portrætgalleriet.
Hans Scherfig:Idealister. 272 sider, kr. 99,95. Gyldendals paperback.
På kunstmuseet Arken i Ishøj Strand udenfor København kan man frem til den 9. januar se udstillingen »Velkommen i junglen« om mennesket, maleren, forfatteren og kommunisten Hans Scherfig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278