07 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Amnesty advarer Danmark mod våbensalg til Israel

Medskyldig i krigsforbrydelser

Amnesty advarer Danmark mod våbensalg til Israel

Israel har gennemført flere luftangreb, der har dræbte mange civile. Amnesty International vurderer, at flere af disse angreb var krigsforbrydelser. Derfor bør Danmark stoppe al overførsel af militært udstyr til Israel, mener menneskeretsorganisationen.

Joint Strike Fighter bliver præsenteret på USA's ambassade i Israel.
FOTO: U.S. Embassy Tel Aviv
1 af 1

Det vækker bekymring hos Amnesty International, at danske våbenfirmaer er involveret i produktionen af de Joint Strike Fighter (F-35) fly, som Israel har købt for 38 milliarder dollars, og som på mandag lander på en militærbase i Israel.

LÆS OGSÅ: Danske våbenproducenter er storleverandører til israelske krigsfly

Amnesty International har opfordret alle stater inklusive Danmark til at stoppe al overførsel af våben, ammunition og militært udstyr til Israel.
Jacob Burns, Amnesty International

– Amnesty International har opfordret alle stater inklusive Danmark til at stoppe al overførsel af våben, ammunition og militært udstyr til Israel, indtil de israelske myndigheder tager ansvar for, at man har brugt våben og militært udstyr til at krænke international ret og menneskerettighederne, siger Jacob Burns fra Amnesty Internationals hovedkontor i London til Arbejderen.

– Under Gaza-konflikten i 2014 gennemførte Israel mange luftangreb, der dræbte mange civile. Amnesty International vurderer, at flere af disse angreb var krigsforbrydelser. Indtil Israel sikrer, at våben og militært udstyr ikke vil blive brugt til at krænke menneskerettighederne og den humanitære folkeret, bør Danmark ikke tillade våben til Israel.

I løbet af de seneste otte år har israelsk militær i tre krige – i vinteren 2008, i vinteren 2012 og i sommeren 2014 – brugt sine kampfly til at angribe civile mål i Gaza, heriblandt huse, skoler, moskéer, hospitaler og infrastruktur.

Konsekvenserne for den palæstinensiske civilbefolkning er blandt andet kortlagt i Amnesty Internationals rapporter Black Friday og Families under the Rubble: Israeli attacks on inhabited homes.

Danmark er medskyldig

Også Campaign Against Arms Trade (CAAT), der er et netværk mod våbenhandel med base i London, advarer mod, at Danmark deltager i oprustningen af Israel.

– Israels bomber i Gaza har haft katastrofale konsekvenser. De humanitære følger har været vilkårlige og voldsomme. Regeringer, der tillader at sælge militært udstyr, som bliver brugt i agressive konflikter, er medskyldige i de angreb, våbnene bliver brugt i, siger talsperson for Campaign Against Arms Trade, Andrew Smith til Arbejderen.

– Israel har tidligere brugt kampfly mod Gaza med forfærdelige følger for menneskerettighederne. Der er altid en risiko for, at regeringer med en agressiv udenrigspolitik, som eksempelvis Israel, vil bruge militær magt til at overtræde menneskerettighederne. Israel er gentagne gange blevet kritiseret for krænkelser af international ret. Hvis Danmark bekymrer sig for palæstinensernes menneskerettigheder, bør I ikke deltage i bevæbningen af Israel, lyder det fra Andrew Smith.

I rapporten Arming Apartheid advarer netværket Campaign Against Arms Trade og en række andre ngo'er mod israelsk militærs overgreb mod civile palæstinensere.

Den mægtige

Israel har allerede givet sine nyindkøbte Joint Strike Fighter (F-35) kampfly navnet "Adir". Det er hebraisk og betyder "Den Mægtige".

Israelsk militær er ikke i tvivl om, hvad flyene skal bruges til. 

– Jeg er sikker på, at vi kan bruge flyet overalt, hvor vi har brug for det. Vi har købt flyet for at kunne angribe steder, vi hidtil ikke har været i stand til at angribe, siger officer og øverstkommanderende for Israels nye Joint Strike Fighter eskadrille, Yotam, til den israelske avis The Jerusalem Post.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. dec. 2016 - 07:30   09. dec. 2016 - 12:08

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
Danske underleverandører til Joint Strike Fighter

Danske våbenfirmaer har leveret - og leverer - dele til Lockheed Martins Joint Strike Fighter (F-35) kampfly, som har lande som Israel og Tyrkiet blandt sine købere. Det drejer sig om følgende 14 firmaer:

  • Brüel & Kjær

  • Corena / Flatirons

  • Damco

  • Danish Aerotech

  • GPV Teknik

  • Hi Q Copenhagen

  • Mærsk

  • Printca

  • RAE

  • Saab Danmark

  • Systematic

  • Terma A/S

  • Trelleborg Sealing

  • Multicut

Herudover samarbejder Aarhus Universitet og DTU med Lockheed Martin om udviklingen af F-35 kampflyet.

Kilde: Lockheed Martin