29 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunistisk Parti kræver social genopretningspakke

Midt i coronakrise

Kommunistisk Parti kræver social genopretningspakke

Coronakrisen har forværret forholdene for samfundets udsatte og fattige. Kommunistisk Parti kræver et opgør med fattigdomsydelserne og vil indføre en række konkrete forbedringer for mennesker på bunden af samfundet.

Formand for Kommunistisk Parti Lotte Rørtoft-Madsen har en række sociale krav til partierne i Folketinget, der netop nu forhandler om en genopretningspakke til landets fattige og udsatte.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Giv en check på 1000 kroner til alle på overførselsindkomst. Hjælp til at fattige og udsatte familier kan komme på sommerferie. Afskaf 225-timers-reglen. Giv mennesker på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse gratis medicin.

Der er brug for en genopretningspakke, der her og nu kan modvirke corona-restriktionernes negative sociale konsekvenser.
Lotte Rørtoft-Madsen, formand for Kommunistisk Parti

Sådan lyder fire af Kommunistisk Partis krav til den sociale genopretningspakke, som Folketingets partier netop nu forhandler om.

– Der er brug for en genopretningspakke, der her og nu kan modvirke coronarestriktionernes negative sociale konsekvenser, siger formand for Kommunistisk Parti Lotte Rørtoft-Madsen til Arbejderen.

Hun henviser til, at 250.000 mennesker i Danmark lever under den fattigdomsgrænse, som Danmarks Statistik bruger til afrapportering til FN om fattigdom.

Mange af dem har fået det værre under coronapandemien, advarer Kommunistisk Parti.

– Uligheden i det danske samfund er vokset under pandemien. Nogle klarer sig godt – andre klarer sig slet ikke.

Derfor fremsætter Kommunistisk Parti nu ni konkrete krav, der skal sætte sundhed over profit og hensynet til mennesker over økonomiske interesser.

Vil gøre op med fattigdomsydelser

Kommunistisk Parti kræver blandt andet et opgør med de såkaldte fattigdomsydelser – især 225-timers-reglen, der betyder, at modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde om året for at bevare retten til fuld ydelse.

På grund af corona er kravet suspenderet frem til 31. april i år. Nu kræver Kommunistisk Parti suspenderingen forlænget og 225-timers-reglen afskaffet.

– Kontanthjælpen er det nederste sikkerhedsnet og dermed afgørende for at beskytte mennesker mod fattigdom. Derfor skal fattigdomsydelserne – kontanthjælpsloft, 225-timers-reglen, integrationsydelsen (nu selvforsørgelse- og hjemsendelsesydelsen) og uddannelseshjælpen – afskaffes. Alle skal sikres et trygt livsgrundlag, fastslår Lotte Rørtoft-Madsen.

Kommunistisk Parti vil også ændre reglerne for fleksjob, førtidspension og sygedagpenge for at gøre op med, hvad partiet betegner som "langtrukne og uværdige ressourceforløb".

Der er råd

Det danske samfund har råd til at sikre Danmarks fattige og udsatte langt bedre, mener Kommunistisk Parti.

– Underskuddet på de offentlige finanser blev langt mindre end ventet, og ude i kommunerne ligger der ubrugte midler fra sidste år, som kan bruges i år, hvis kommunerne fritages for budgetloven. Og så er vi ikke engang begyndt at tale om, at der kan hentes ekstra penge, for eksempel i virksomheder der holder til i skattely, siger Lotte Rørtoft-Madsen.

Folketinget ventes i løbet af ugen at blive enige om coronahjælpepakken til de fattige og udsatte.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. apr. 2021 - 06:24   20. apr. 2021 - 09:42

Indland

ml@arbejderen.dk