27 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kampen for de syriske flygtninge fortsætter

Efter udvisninger

Kampen for de syriske flygtninge fortsætter

En række organisationer gør klar til at øge solidariteten og aktiviteterne med de syriske flygtninge, i takt med at regeringen inddrager opholdstilladelserne.

2000 mennesker demonstrerede foran Folketinget onsdag. Og der er flere aktiviteter på vej for at øge solidariteten med de udvisningstruede syriske flygtninge.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Solidariteten vokser med de 900 syriske flygtninge fra Damaskus, der har søgt beskyttelse i Danmark, men som regeringen vil sende hjem.

Vi planlægger yderligere aktioner i den nærmeste fremtid.
Anne-Sophie Høj Nielsen, Dansk Flygtningehjælps Ungdom

Dansk Flygtningehjælps Ungdom og Mellemfolkeligt Samvirke arrangerede onsdag i sidste uge støttevents i København og Aarhus, for at vise solidaritet med udvisningstruede syrere og råbe politikerne op.

Og der er flere aktiviteter i vente, der skal øge solidariteten med de udvisningstruede syrere.

– Vi planlægger yderligere aktioner i den nærmeste fremtid. Vi vil også inddrage dem, der risikerer udvisning. I mellemtiden appellerer vi til politisk handling, og vi opfordrer landets borgere til at kontakte beslutningstagere på både lokalt og nationalt niveau og stille krav om en human og solidarisk flygtningepolitik, fortæller Anne-Sophie Høj Nielsen fra Dansk Flygtningehjælps Ungdom til Arbejderen.

Dansk Flygtningehjælps Ungdom organiserer blandt andre unge flygtninge – herunder også unge flygtninge med syrisk baggrund, hvoraf flere er i fare for at blive udsendt. De er dybt påvirkede af situationen. Men angsten for at blive hjemsendt spreder sig hos alle flygtninge.

– Det er klart, at beslutningen om at inddrage syriske opholdstilladelser påvirker vores unge og skaber meget angst. Vi oplever også, at denne angst spreder sig til unge, som ikke nødvendigvis har syrisk baggrund. Flere af disse unge frygter, at også deres opholdstilladelser vil blive revurderet, og de frygter, hvornår det bliver deres tur. Vi er derfor meget optagede af at støtte de unge og at være der for dem, fortæller Anne-Sophie Høj Nielsen.

Hun mener, at de syriske flygtninge bliver stillet overfor et "ubarmhjertigt valg":

– De syriske flygtninge skal ikke sendes retur til et regime, hvor de risikerer vilkårlige arrestationer og fængslinger i overfyldte torturfængsler, og der foregår stadig krigshandlinger i landet.

– De syriske flygtninge bliver stillet et ubarmhjertigt valg, når de bliver bedt om at rejse frivilligt tilbage til den diktator, de flygtede fra. For mange vil det resultere i ophold på udrejsecentre på ubestemt tid. Vores fokus er derfor at få understreget, at Syrien ikke er sikkert, og at der skal gøres op med den midlertidighed, som mange ender i, siger Anne-Sophie Høj Nielsen.

Også andre kræfter er i gang med aktiviteter for de syriske flygtninge.

Bevægelsen Venligboerne har oprettet facebookgruppen Venligboerne støtter de syriske flygtninge, der blandt andet indeholder en liste over advokater med speciale i udlændingeret, der kan rådgive de syriske flygtninge.

Mellemfolkeligt Samvirke har iværksat en Slå ring om syrerne-kampagne, som du kan skrive under på.

"Vi lever i frygt"

I København protesterede 2000 borgere på Christiansborg Slotsplads onsdag mod udvisningerne.

Blandt talerne var den 20-årige gymnasieelev Hussam Alkholi, der står til at blive student til sommer.

– Vi lever i frygt her i et af verdens mest sikre lande, som vil smide os og mange andre syrere i et udrejsecenter på ubestemt tid i stedet for at lade os være en gevinst for det danske samfund. Vi frygter at blive svigtet af et land, der har været kendt ude i verden for at stå vagt om menneskerettighederne, lød det fra Hussam Alkholi.

Syrien blev så sent som den 25. februar 2021 udsat for et amerikansk luftangreb.

Ifølge FN's Fødevareprogram (UNWFP) kæmper op mod 60 procent af landets befolkning for adgang til et hovedmåltid om dagen, og for mange er det udenfor rækkevidde.

Derfor forsørger UNWFP på nuværende tidspunkt 4,8 millioner mennesker i Syrien.

Udsigt til en fremtid i udrejsecenter

Cirka 5000 syriske flygtninge har fået beskyttelse i Danmark. Heraf kommer de 900 fra Damaskus-området. Det er dem, som regeringen vil sende hjem.

I 2019 udgav Udlændingestyrelsen en landerapport, der vurderede, at der var sket en forbedring af forholdene i de regeringskontrollerede områder i Syrien, især i Damaskusprovinsen.

I foråret 2020 annullerede regeringen de første opholdstilladelser fra syriske flygtninge fra Damaskus. Foreløbig har de danske myndigheder annuleret opholdstilladelsen for i alt 200 syrere fra Damskus.

Den danske regering kan dog ikke umiddelbart tvangshjemsende de syriske flygtninge. Regeringen har nemlig ikke en aftale med Syrien om hjemsendelser.

Derfor står de syriske flygtninge til at blive revet ud af deres hverdag, skoler og jobs for at sidde i årevis på udrejsecentre. 

Her må de ikke arbejde eller uddanne sig, de må ikke selv lave deres mad, og der er som regel opholdspligt. Et ophold på sådan et center kan vare i mange år, og det koster årligt den danske stat 300.000 kroner per person.

Risiko for mistrivsel blandt børn

Foreløbig har 113 syriske børn fået inddraget deres opholdstilladelse af Udlændingestyrelsen, og børnene står over for at tilbringe en barndom i usikkerhed og utryghed.

Det risikerer at skabe stor usikkerhed og mistrivsel blandt de syriske flygtningebørn i Danmark, at regeringen vil hjemsende dem og deres familier til Syrien.

Både Red Barnet og den internationale organisation Save the Children kræver, at regeringen straks stopper alle planer om at hjemsende børn til Syrien.

– Det er dybt uansvarligt at hjemsende syriske flygtninge, for Syrien er ikke et sikkert land. Hverken for børn eller voksne. Børnenes forældre risikerer – også i Damaskus-området – at blive tilbageholdt eller arresteret, og det er usikkert, om familien overhovedet har et hjem at vende tilbage til, om børnene kan komme i skole, og om de kan få mad nok. Syrien er hårdt præget af ti års krig – og bestemt ikke et sted for børn, siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen

Hun mener, at de syriske flygtninge står i et umuligt valg: Enten samarbejder de med de danske myndigheder om at rejse tilbage til Syrien – eller også bliver de placeret på et udrejsecenter på ubestemt tid, fordi Danmark ikke har en hjemsendelsesaftale med Syrien.

Ifølge Udlændingestyrelsen var der i marts placeret ti syriske børn på Udrejsecenter Avnstrup.

– Vi taler om børn, der har slået rødder her i Danmark. Børn, der går i skole, har venner, går til fodbold eller er startet på ungdomsuddannelser, og som nu vil blive flyttet til et udrejsecenter. Det skaber en enorm uvished og utryghed i deres liv, og vi ved, at det går ud over deres trivsel og risikerer at give dem varige psykiske mén. Det er dybt skadeligt og spild af barndom at bo på et udrejsecenter i venteposition. Sådan kan vi ikke være bekendt at lade børn vokse op, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Mister ret til behandling

De syriske flygtninge, der får inddraget deres opholdstilladelse, mister ikke bare retten til en bolig i den kommune, hvor de har slået sig ned, og retten til at tage et arbejde eller en uddannelse i Danmark – de mister også deres gule sundhedskort.

Dermed har de syriske flygtninge ikke længere ret til gratis sundhedsydelser og heller ikke til behandling hos antitorturcentret Dignity, der har hjulpet en lang række af de syriske flygtninge med at bearbejde deres traumer fra det krigshærgede Syrien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2021 - 08:31   28. apr. 2021 - 17:30

Mennesker på flugt

ml@arbejderen.dk