Et højtideligt løfte blev indfriet, da Arbejderen i lørdags fejrede jubilæum og relancering i Nørrebrohallen.
Da forfatteren og aktivisten Patrick Mac Manus blev alvorligt syg, testamenterede han sin arv til Arbejderen som et bidrag til udviklingen af den sociale og internationale solidaritet. Til gengæld lovede Arbejderen at sikre avisen et løft og at holde en stor fest i Arbejderens regi, hvor nogle af Mac Manus' tekster skulle læses højt.
Lørdag blev løftet indfriet, da Arbejderen på sit 30 års jubilæum relancerede med helt nyt design og mere indhold ved en stor fest i Nørrebrohallen.
Her læste skuespiller Pernille Grumme fra Kunstnere for Fred op fra de bøger, som Patrick Mac Manus fik udgivet på Arbejderens forlag.
Samtidig blev en ny tradition indstiftet: Patrick Mac Manus Mindepris.
- For at skabe et varigt minde om Patricks liv og kamp besluttede vi at indstifte Mac Manus-prisen. Den skal uddeles til organisationer eller personer, som kæmper i Patricks ånd mod undertrykkelsen og for frihed og demokrati, siger redaktør Birthe Sørensen.
Kampfæller
Patrick Mac Manus kom i 1970 til Danmark, hvor han startede sit politiske arbejde i Landskomiteen Sydafrika-Aktion, der kæmpede mod Apartheidregimet i Sydafrika. Han var formand for foreningen fra 1986 til 1990.
Siden terrorlovenes indførelse i 2002 har Patrick Mac Manus og Arbejderen kæmpet tæt sammen for retten til oprør og ytringsfrihed.
Da Patrick Mac Manus i 2005 blev sigtet for at opfordre til at støtte terrorisme var Arbejderen det medie, der skrev mest intensivt og vedholdende om sagen. Mac Manus blev anholdt og hans hjem og arbejdsplads ransaget af politiet, efter at han i TV-avisen havde læst højt af Foreningen Oprørs internationale appel, som opfordrer organisationer i Europa til at støtte frihedsbevægelser, som kæmper for sekulære, demokratiske og humanistiske mål.
Foreningen var året forinden stiftet og appellen udsendt for at udfordre terrorlovenes kriminalisering af solidaritetsarbejdet for befrielsesbevægelser.
Og da politiet i 2006 uden dommerkendelse censurerede Arbejderens hjemmeside, var det netop ved at true netudbyderen til at fjerne Oprørs appel. Da jurister meddelte at politiets censur ikke var lovlig, understegede statsministeren og justitsministeren på et pressemøde at terrorlovgivningen overtrumfer medieansvarsloven.
Siden blev Mac Manus idømt et halvt års betinget fængsel for som talsmand for Oprør at have støttet befrielsesbevægelserne PFLP i Palæstina og FARC i Colombia.
Patrick Mac Manus udgav også flere bøger på forlaget Arbejderen.
- Han så vigtigheden af at have en avis som Arbejderen og han forstod hvilken rolle den kan spille i forhold til de sociale kampe i Danmark og den internationale solidaritet med befrielsesbevægelser ude i verden. Det var hans begrundelse for at testamentere sin arv til Arbejderen som et bidrag til udviklingen af den sociale og internationale solidaritet. Derfor er vi også utrolig glade for, at hans storslåede gestus bliver omsat i et løft af avisen, som vil kunne mærkes ind i eftertiden, siger Birthe Sørensen.
En ære at modtage prisen
På festen i Nørrebrohallen blev Patrick Mac Manus mindepris på 5000 kroner overrakt for første gang.
Den gik til advokat Bjørn Elmquist for hans utrættelige kamp for de demokratiske rettigheder og mod de terrorlove, som Patrick Mac Manus selv dedikerede de seneste år af sit liv til at rejse debatten om.
- Jeg er meget stolt og beæret over at modtage prisen. Mac Manus afprøvede grænserne for terrorlovene for at påvise, hvor langt ud vi er nået: Nemlig dertil, hvor støtte til en colombiansk radiostations ytringsfrihed er en støtte til terrorisme. Han var en menneskerettighedsaktivist og forkæmper for demokratiet. Den ånd vil jeg tage med mig i mit daglige arbejde, lover Bjørn Elmquist i et portrætinterview i Arbejderen i dag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278