10 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

"I kunne godt skrive mere om os herude i provinsen"

Læsere udvikler Arbejderen

"I kunne godt skrive mere om os herude i provinsen"

Arbejderen adskiller sig fra de øvrige dagblade ved at have en aktiv bevægelse i ryggen, som er med til at sikre avisens økonomi og bestemme udviklingsretningen.

1 af 1

- Vi skulle sådan set have været til demo i dag!

Selvom størstedelen af Frederiksværks politiske aktivister er samlet til demonstration mod en lokal skolelukning, har en gruppe af dem fundet til 3F Frederiksborgs fagforeningshus i Hillerød.

Her er de til møde for Arbejderens læsere sammen med andre abonnenter fra Frederikssund, Helsingør, Hillerød og andre byer i området.

Vi har brug for et politisk modsvar til alle de borgerlige medier.

81-årige Jørgen Tved, der er medlem af ældrerådet i Frederiksværk, er en af dem.

- Arbejderen skulle have skrevet om skolelukningen. Vi burde have informeret jer, det er vi ikke altid gode nok til, siger han.

Det er det næstsidste af i alt ni møder, hvor Arbejderens redaktører har mødt aktive læsere i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Randers, Kolding, Hillerød, Køge og Slagelse.

- I det hele taget ville det være godt, at avisen havde mere stof fra lokalområderne rundt omkring i Danmark, tilføjer Jørgen Tved.

Samme ønske om bedre dækning af lokalpolitiske brændpunkter har lydt på flere af de andre læsermøder.

- Møderne har været en stor succes. Der har været masser af ros og stor tilfredshed med avisens linje og samtidig konstruktiv kritik og mange gode ideer til, hvordan avisen kan blive endnu bedre, siger Birthe Sørensen, Arbejderens redaktør.

Ikke almindeligt med læsermøder

Det er ikke almindeligt i dagbladsverdenen at holde den slags uformelle møder, hvor redaktører mødes med læserne, for at høre om deres syn på avisen og forslag til forbedringer, oplyser medieforsker ved Aarhus Universitet Frands Mortensen.

- Det er derimod ret almindeligt med fokusgrupper, hvor læserne er udvalgt efter bestemte kriterier og konsulenter styrer seancen, siger Frands Mortensen til Arbejderen.

Resultaterne fra den slags fokusgrupper bruges i forhold til indretning af dagbladenes journalistik og markedsføring.

Arbejderens ni læsermøder er et konkret udtryk for det unikke forhold, der er mellem avisen og dens læsere. Mange har et helt særligt forhold til Arbejderen, der er en uundværlig del af hverdagen.

På møderne har mange deltagere fortalt, hvordan de bruger Arbejderen helt konkret i deres politiske arbejde. Der hentes argumentation i avisen til debatterne på arbejdspladsen, i fagforeningen eller i bevægelserne. Der er i særlig grad ros til EU-dækningen, det faglige stof, udlandsstoffet og fokus på fascisternes fremmarch.

Mange læsere er parat til at give store støttebidrag til Arbejderen. Intet andet dagblad har en læserkreds, som hvert år samler 1,2 millioner kroner ind for at sikre avisens fortsatte udkomst. 

"Vi har brug for et politisk modsvar til alle de borgerlige medier", som en læser udtrykte det.

Kernen i den brede bevægelse, der bærer Arbejderen, er Kommunistisk Partis medlemmer. Men derudover er der mange andre læsere, som gør en kæmpe indsats i forhold til at samle penge ind og skaffe nye abonnenter. 

Klar til fremstød for avisen

Da deltagerne på læsermøderne hørte om avisens økonomiske problemer i forbindelse med nedskæringen i mediestøtten besluttede de sig flere steder for konkrete initiativer for at skaffe nye abonnenter. 

For eksempel meddelte læserne fra Frederiksværk, at de vil sikre fremstød for avisen til byens 1. maj arrangement og på den store lokale begivenhed Krudtværksfestivalen til september. Og samtidig lagde de planer for hvilke politiske venner, de skulle bearbejde, for at få dem til at tegne abonnement på Arbejderen.

Det gik igen på alle ni møder, at læserne savner den femte papiravis, som er blevet skåret væk som konsekvens af den lavere mediestøtte. Samtidig var der stor forståelse for, at det er nødvendigt at spare på papirudgivelserne, når Arbejderen mister en million i støtte over de næste tre år.

- Men der skal ikke skæres mere ned. I skal holde fast ved at udvikle begge ben, både papir og web, erklærede en læser på mødet i Aalborg.

Kun et mindretal af deltagerne på læsermøderne bruger avisens hjemmeside fast. Men da det gik op for alle, at der er meget stof på nettet, som ikke kommer i papiravisen, var der en del som erklærede sig parat til at komme ind på hjemmesiden. 

En del af deltagerne fortalte, at de havde haft svært ved at vænne sig til avisens nye design ved relanceringen for halvandet år siden, men at de nu var glade for det. Det gik dog igen på møderne, at nogle af avisens fotos stadig virker for store.

- Det duer ikke med et opslag hvor 2/3 er foto, hvis det er et ligegyldigt foto. Hvis man vælger store billeder, skal det sige PANG, erklærede Hans Hansen på mødet i Esbjerg.

Udover ønsket om mere lokalpolitisk stof i avisen peger en del læsere også på, at der er behov for at sætte mere fokus på miljø og bæredygtighed.

- Nu samler redaktionsledelsen alle de mange forslag og ideer, der kom frem på møderne, og bruger dem i den videre udvikling af avisen. Vi er stolte af at have nogle læsere, som i den grad brænder for avisen og har så meget at bidrage med, siger Birthe Sørensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. apr. 2014 - 09:36   08. apr. 2014 - 09:51

Læsermøder

ur@arbejderen.dk