12 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i Hellerup

Røde faner i rigmandskvarter

Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i Hellerup

Røde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.

Denne villa på Lemchesvej 14 i Hellerup bliver gennemrenoveret af 12-14 selvstændige håndværkere fra Polen. Den 1. maj vajer røde fagforeningsfaner udenfor millionvillaen i protest mod social dumping.
FOTO: Byggefagenes Samvirke
1 af 1

Med fare for at cementere nogle fordomme, så hører den del af den danske befolkning, der bor på Lemchesvej i Hellerup, højst sandsynligt ikke til dem, der sætter en ære i at markere 1. maj - Arbejderklassens Internationale Kampdag.

Vi er ret overbeviste om, at de polske håndværkere er blevet instrueret i at sige, at de er selsvtændige.
Henrik Juul Rasmussen, Byggefagenes Samvirke

Men i år slipper de ikke for at se røde faner på vejen spækket med mondæne millionvillaer. Klokken 7-9 den 1. maj gennemfører Byggefagenes Samvirke i København en faglig markering foran Lemchesvej 14, hvor polske håndværkere foretager en gennemgående renovering af villaen til en salgspris på 32 milioner kroner.

Det er det polskejede firma JMC Construction, der står for entreprisen, men firmaet har indtil nu afvist at indgå overenskomst med Rør og Blikkenslagernes Fagforening i København, der derfor har indledt konflikt mod firmaet.

– Malerne har heller ikke fået firmaet til at underskrive en overenskomst. Så hvad er mere oplagt end at bruge kampdagen til at vise, at vi ikke finder os i social dumping, siger Henrik Juul Rasmussen til Arbejderen.

Han er formand for Rør og Blikkenslagernes Fagforening og også formand for Byggefagenes Samvirke, der repræsenterer 13 københavnske fagforeninger.

Undergraver overenskomsterne

Henrik Juul Rasmussen forklarer, at JMC Construction er et såkaldt mulitihåndværkerfirma, og det er tilmeldt RUT, Registret for udenlandske tjenesteydere, som alle udenlandske firmaer skal tilmelde sig, når de udfører arbejde i Danmark.

– Der er vel ialt 12-14 mand på pladsen, men når vi kommer der ud og snakker med dem, så siger de alle, at de er selvstændige. Vi er ret overbeviste om, at de polske håndværkere er blevet instrueret i at sige det, lyder det fra Henrik Juul Rasmussen.

De selvstændige, som i byggebranchen også går under betegnelsen arme-ben firmaer, har ingen ansatte udover 'firmaejeren' selv og er derfor ikke forpligtet til hverken at være medlem af en fagforening, en arbejdsgiverorganisation eller være omfattet af en overenskomst.

– Som selvstændig skaffer man selv sit arbejde. Men hvor sandsynligt er det lige, at en enkeltperson i Polen finder ud af, at der er noget at lave i Hellerup i Danmark, spørger Byggefags-formanden med klar antydning af, at det er fup og svindel:

– Desværre er det en måde, hvorpå de kan omgå overenskomsterne og dermed undergrave den danske model.

50 timer om ugen på mindsteløn?

Faglig sekretær i Rør og Blik, Christian Ingebrekt Jensen, er én af dem, der - sammen med faglige kolleger fra andre fagforeninger - jævnligt gennemfører såkaldte runderinger i rigmandskvartererne langs Strandvejen. Han fortæller til Arbejderen:

– Det var helt tilfældigt, at vi faldt over den her plads på Lemchesvej. En lørdag snakkede vi med en polak, der fortalte, at de arbejdede omkring 50 timer om ugen. Han sagde, at han gik der alene, fordi de andre var i covid-19 karantæne, men inden vi var væk fra pladsen, kom der så en stor varevogn med 6-8 håndværkere.

Christian Ingebrekt Jensen er ikke i tvivl:

– Det her er sat i system, og derfor kører vi hårdt på for at få JMC Construction til at tegne overenskomst.

Mindsteløn eller mindre?

Hvor meget, de polske håndværkere helt præcis får udbetalt i løn, er usikkert, men ifølge udsagn fra nogle af de selvstændige, så ligger det under de cirka 130 kroner i timen, som er mindstelønnen i byggebranchen i Danmark.

Mens malerarbejdet og vvs-arbejdet på renoveringsprojektet endnu ikke er omfattet af overenskomst, så er det lykkedes at få det polske multihåndværkerfirmaet til at sætte en underskrift på en byggeoverenskomst.

– Den faldt på plads i sidste uge, fortæller Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), til Arbejderen:

– Nu kommer det sjove med at følge op på, om overenskomsten bliver overholdt. Folkene arbejder jo rigtig mange timer, og de laver meget forskelligt arbejde. Så de andre fagområder skal også dækkes ind med overenskomst.

Ikke nok med at de polske 'selvstændige' arbejder langt over den sædvanlige ugentlige arbejdstid på 37 timer. Den skurvogn, som de spiser deres mad i, er langt fra den standard, som man i dag byder danske bygningsarbejdere - se billederne.

Dyre huse

Den faglige aktion foran Lemchesvej 14 har været planlagt et stykke tid. Var den nu gået i vasken, fordi JMC Construction havde fået orden på overenskomsterne inden 1. maj, så kunne byggefagforeningerne med god grund lufte de røde faner blot lidt længere nede ad gaden.

– Her bliver en anden millionvilla sat i stand, bare med litauiske håndværkere. Ellers er der andre huse på nabovejene, hvor vi ser de her forhold, fortæller Kreutzmann.

Ved lørdagens arrangement vil Henrik Juul Rasmussen holde tale, ligesom repræsentanter fra 3F BJMF, elektrikerne, den polske klub og Karsten Hønge, medlem af Folketinget for SF, vil sige nogle ord til deltagerne.

Da den faglige markering er en politisk demonstration, er arrangementet ikke omfattet af begrænsningerne i forsamlingsloftet. Alligevel opfordrer Byggefagenes Samvirke deltagerne til at følge myndighedernes retningslinjer vedrørende forebyggelse af corona - det vil sige holde afstand, spritte af, bruge mundbind mv. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2021 - 06:00   30. apr. 2021 - 06:02

Social dumping

noc@arbejderen.dk