Trænger du til ekstra læsestof har under coronakrisen, så bliver det nu muligt at læse det sidste nummer af Magasinet Arbejderen digitalt.
Vil du støtte udgivelsen og sikre, at du får Magasinet i din postkasse, når det udkommer, skal du tegne abonnement.
Arbejderen er nemlig ikke kun en digital netavis, men har også et magasin, som udkommer 4-6 gange om året på papir. Det består af længere artikler, som er mere baggrundsagtige eller teoretiske.
Nogle artikler er oversat fra andre progressive tidsskrifter fra forskellige steder i verden. Der har eksempelvis været artikler fra amerikanske Monthly Review og Jacobin, som også er et amerikansk tidsskrift, belgiske Solidaire, norske Steigan og tyske Junge Welt.
Hvad sker der i Kina?
En interessant artikel fra det sidste nummer, som udkom først i marts, er "Otte principper bag Kinas udvikling i dag". Her redegør to økonomer fra Kinas Samfundsvidenskabelige Akademi for, hvordan det officielle Kina selv ser på sin økonomiske udvikling.
>> LÆS OGSÅ: Otte principper bag Kinas udvikling i dag
I lyst af den aktuelle coronakrise, som startede i Kina, er det nok så interessant at kende mere til, hvordan det kinesiske samfund fungerer og tænker.
Også det forrige nummer af Magasinet behandlede Kina. Her analyserede Jacques Hersh, som allerede er kendt fra Arbejderens spalter, Kinas udvikling siden revolutionen. Han krediterer det kinesiske kommunistparti for en række landvindinger, om end det på ingen måde er fejlfrit. Men ”venstrekræfterne i Vesten (er) uvidende og desorienterede hvad angår den politiske og økonomiske udvikling” i Kina, mener Hersh.
>> LÆS OGSÅ: Kinas "store spring fremad"
Sydafrika 30 år efter Mandelas løsladelse
Om et andet sted i verden, nemlig Sydafrika, skriver Morten Nielsen og Ann Langwadt fra Global Aktion. De analyserer landets udvikling i anledningen af, at det i februar var 30 år siden, Nelson Mandela blev løsladt.
De konkluderer blandt andet: "Vejen til Frihed er stadig lang og stejl, og resultatet 30 år efter Mandelas løsladelse er ikke det smukkeste".
Og videre skriver de: "Hvis man skal forstå udviklingen i dagens Sydafrika, skal man forstå baggrunden for ANC og den alliance, de har med blandt andre fagbevægelsen og det kommunistiske parti i Sydafrika, SACP".
>> LÆS OGSÅ: Sydafrika – 30 år efter Mandelas løsladelse
Bedre sex under socialismen?
Det er ikke lang tid siden, vi passerede 8. marts, hvor kvindekampen igen var i fokus.
Et nyt perspektiv på denne kamp bliver leveret af den amerikanske etnograf Kristen Ghodsee, som har skrevet bogen "Hvorfor kvinder havde bedre sex under socialismen".
I bogen argumenterer hun blandt andet for, at socialismen sikrede højere levestandard og et stærkt socialt sikkerhedsnet. Det gav kvinder økonomisk frihed fra mænd. Og det medførte, at heteroseksuelle kvinders romantiske forhold med mænd var mere valgfri og mindre begrænsede af økonomiske overvejelser, og ofte mere lige.
>> LÆS OGSÅ: Bedre sex under socialimen?
En dansk kvinde, som gik sine egne veje, var forfatteren Karin Michaëlis (1872-1950). Hun var en af sin tids mest læste forfattere. Hendes bøger udkom i millionoplag og blev oversat til mere end 20 sprog. I 1936 blev hendes bøger erklæret "uønskede" i Nazityskland. Arbejderens anmelder, Margit Andersen, tegner et fint portræt.
>> LÆS OGSÅ: Det gode menneske fra Thurø
Tegn abonnement på Magasinet
Magasinet Arbejderen er stadig i en opbygningsfase. Der er udkommet fem numre indtil nu, og næste nummer forventes at udkomme i anden halvdel af april. Planen er, at det skal udkomme fire til seks gange om året.
Vil du støtte udgivelsen og sikre, at du får Magasinet i din postkasse, når det udkommer, skal du tegne abonnement. Det koster 20 kroner om måneden – 240 kroner årligt. Du kan også vælge at få det tilsendt som pdf-fil.
Du kan tegne abonnement på Magasinet her.
Husk - intet er gratis. Det koster at lave progressiv rød journalistik!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278