22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sidste papiravis udkommer den 1. maj

Arbejderen overgår til netmedie

Sidste papiravis udkommer den 1. maj

En presset økonomi har gjort det vanskeligt at opretholde en tilfredsstillende kvalitet i papiravisen. Det tager Arbejderen nu konsekvensen af og omstiller til netavis.

I dag bliver Arbejderen trykt af Olaf Christensen på avisens eget lille trykkeri, som bliver nedlagt efter den 1. maj.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Fra torsdag den 2. maj udkommer Arbejderen ikke mere som papiravis, men vil i stedet fortsætte som en netavis.

Årsagen er en kombination af flere faktorer, forklarer ansvarshavende redaktør Birthe Sørensen:

Vi ser omlægningen til netmedie som den eneste mulighed for, at Arbejderen kan overleve og blive ved med at udkomme.
Birthe Sørensen, ansvarshavende redaktør

– Vi har over flere år oplevet, at mediestøtten er blevet beskåret, samtidig med at udgifterne til distribution er stærkt stigende. Det ændrede medielandskab har også ramt Arbejderen og betyder, at det er blevet sværere for os at sælge abonnementer på papiravisen. Samtidig er mediestøtten skruet sammen på en sådan måde, at vi er underlagt strikse regler for, hvor stort vores oplag skal være, siger hun.

– Hele den situation presser vores økonomi og har gjort det vanskeligt for os at opretholde en tilfredsstillende kvalitet i papiravisen. Derfor har vi nu valgt at satse 100 procent på netmediet.

I modsætning til papiravisen, er Arbejderens hjemmeside i fremgang og har oplevet et stigende læsertal over flere år. Således klikker knap 60.000 brugere sig hver måned ind på Arbejderen.dk.

– Hjemmesiden er allerede i dag klar til at udgøre Arbejderens primære platform, men vi vil naturligvis fortsat arbejde med at udvikle og forbedre den, ligesom vi vil fortsætte og udvikle Arbejderens tilstedeværelse på de sociale medier, siger Birthe Sørensen.

Dagligt nyhedsbrev og magasin

Arbejderen udsender i dag et periodisk nyhedsbrev, som fra 2. maj overgår til at udkomme dagligt, ligesom brugere på Messenger allerede i dag kan abonnere på nyhedsopdateringer fra Arbejderens chatbot.

Derudover vil Arbejderen også udvikle et magasin, som vil udkomme på papir 4-6 gange om året.

– Vi starter lidt forsigtigt, indtil vi er på sikker grund, så ser vi, hvad det kan udvikle sig til. Vi lukker jo ikke papiravisen, fordi vi mener, at papir har udspillet sin rolle. Vi tror, at et papirmagasin med analyser, teori, kulturstof og andet baggrundsstof vil være et godt supplement til netavisens mere hurtige produktion.

Birthe Sørensen understreger dog, at netavisen på Arbejderen.dk også fortsat vil have lange og grundige artikler som dem, der i dag udkommer i papirform.

– Indholdsmæssigt vil Arbejderen.dk fortsætte som nu. Men i dag har vi forholdsvis mange kræfter bundet på den daglige produktion af papiravisen. Dem vil vi nu bruge på at udvikle netavisen, hvor der vil komme flere artikler, end vi har i dag.

– Vi vil også arbejde med at udvikle flere af de nye muligheder, som en netavis giver. Her kan eksempelvis også bringes små aktuelle videoer, som er en genre, vi næsten ikke har beskæftiget os med, siger Birthe Sørensen.

Presset økonomi

Avisens pressede økonomi er en væsentlig årsag til lukning af papiravisen, men også selve omlægningen stiller store krav til økonomien, forklarer Arbejderens redaktør.

– Jeg skal ikke lægge skjul på, at overgangen er meget vanskelig for os. Alle ved jo, at vi ikke har en stor formue på kistebunden, men år efter år har overlevet på grund af de årlige indsamlinger af mere end én million kroner. Nu skal vi omstille hele vores økonomi til nye forhold, som ganske vist betyder, at udgifterne til tryk og distribution falder væk, men også at vi får mindre i mediestøtte. Og så skal vi ud og sælge abonnementer på en netavis. Det håber vi virkelig, at vores læsere vil tage godt imod.

– Vi ser omlægningen til netmedie som den eneste mulighed for, at Arbejderen kan overleve og blive ved med at udkomme. De store danske mediers skandaløse dækning af den aktuelle situation i Venezuela leverer hver dag gode argumenter for, hvorfor det er nødvendigt med medier, som ikke blot følger regeringens og EU's taktstok. Der er brug for en avis som Arbejderen, understreger Birthe Sørensen.

Læsermøder over hele landet

Arbejderens redaktion er parat til at tage ud i landet og deltage på læsermøder, for at forklare hvad der sker med avisen, når papirdelen lukker den 2. maj.

– Vi vil selv arrangere læsermøder på redaktionen i København og i Aarhus og Aalborg. Derudover opfordrer vi vores læsere over hele landet til at invitere os på besøg. Vi kommer gerne både til dagligstuemøder og til større møder. Vi vil gerne forklare grundigt, hvad det er for en proces, vi er i gang med. Og vi vil også gerne gennemgå hjemmesiden mere grundigt for de læsere, som måske ikke er så vant til at bruge den, siger Birthe Sørensen.

Hun er godt klar over, at Arbejderen stadig har læsere, som slet ikke er vant til at bruge computer. Også dem er redaktionen parat til at hjælpe.

– Hvis de læsere er parat til at investere i en eksempelvis en tablet, vil vi gerne hjælpe med, hvordan den bruges, forklarer Arbejderens redaktør, som også håber at få lejlighed til at diskutere medieudviklingen i Danmark på læsermøderne

Vil du arrangere et læsermøde, send en mail til Arbejderens redaktør: bi@arbejderen.dk - eller ring (fra på mandag) til 50 77 79 10.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2019 - 07:00   08. feb. 2019 - 13:16

Arbejderen

red@arbejderen.dk