Ved Folketingets åbning tirsdag offentliggjorde regeringen traditionen tro en oversigt over de godt 200 lovforslag, regeringen regner med at fremsætte i denne folketingssamling. Heraf hører 15 ind under beskæftigelsesministeriet.
Reform af førtidspension og fleksjob
Som noget af det første vil beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i slutningen af oktober præsentere Folketinget for en lovpakke, der skal gennemføre den reform af førtidspension og fleksjob, som regeringen i sommer indgik aftale om med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative.
Reform-forslagene har allerede har været sendt i høring hos de berørte organisationer. De har fået hårde knubs med på vejen fra fagbevægelse og handicap-organisationer. Kritikken går på, at lovændringerne gør det endnu sværere at få tilkendt retten til førtidspension eller fleksjob. Desuden forringer lovændringerne fleksjobydelserne på en sådan måde, at det giver store fald i fleksjobbernes indtægter, samtidig med at virksomhederne får mindre incitament til at ansætte fleksjobbere.
Reformpakken indeholder også ændringer i arbejdsskadeloven, som ifølge LO’s høringssvar “indebærer, at sagsforløbene for alle arbejdsskadede fleksjobbere, stik imod hensigten med arbejdsskadesikringsloven, vil blive forlænget betydeligt.” Det vil skabe usikkerhed om de arbejdsskadedes varige forsørgelsesgrundlag, skriver LO.
Midlertidigt stop for aktiverings-straf
Den anden lovpakke, Mette Frederiksen kommer med i slutningen af oktober, har fået rosende ord med på høringsvejen fra Kommunernes Landsforening - men ikke fra LO, der mener, at lovforslagene er “uhensigtsmæssige, da de svækker den aktive arbejdsmarkedspolitik og princippet om ret og pligt til aktivering.”
Lovpakken indeholder to lovændringer, som i en toårig periode suspenderer den straf, den tidligere regering indførte for kommuner, der ikke på klokkeslæt overholder fristerne for aktivering af og samtale med henholdsvis dagpenge- eller kontanthjælpsmodtagere.
“Akutpakke”
I slutningen af november kommer beskæftigelsesministeren med et af lovforslag, som skal være med til at finansiere den såkaldte akutpakke, som skal sikre “en særlig indsats for ledige, som risikerer at opbruge deres ret til dagpenge”. Lovforslaget skal finansiere akutpakken ved at sænke loftet over kommunernes udgifter til aktivering.
Større lovpakker på vej
Lovkataloget rummer også andre større tiltag, der får indflydelse på arbejdsmarkedet. For eksempel kommer der i slutningen af februar 2013 en lovpakke “med henblik på at begrænse længerevarende offentlig forsørgelse”, og i slutningen af marts et lovforslag, der følger op på regeringens udspil til en kontanthjælpsreform.
Endelig regner beskæftigelsesministeren med, at et udvalg, der er nedsat til at se på en ophævelse af varighedsbegrænsningen for sygedagpenge, i starten af næste år vil komme med et udspil, som kan resultere i et lovforslag, måske i slutningen af februar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278