Dagbladet Arbejderen har talt med Else Kayser, formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR) i Århus
Hvad bliver det vigtigste på DSR's kongres i denne uge?
- Der er tre ting som er utroligt vigtige. Det er dels overenskomsterne og forhandlingssamarbejdet, hele DSR's fremtid og udviklingen af fagbevægelsen i Danmark samt den aktuelle sundhedspolitiske udvikling.
Mener du, at I skal ud af forhandlingssamarbejdet KTO?
- Nej ikke som udgangspunkt, fordi det er nødvendigt med tværfagligt samarbejde. Jeg tror ikke, at DSR kan forhandle overenskomst alene, vi må indgå i et fællesskab. Men vi har en udfordring om at gøre forhandlingsfællesskabet nærværende og gennemsigtigt for vores medlemmer.
Hvad bliver det vigtigste krav for sygeplejerskerne ved næste overenskomst?
- Det bliver diskussionen om Ny Løn og Ny Løns manglende anvendelse. Som situationen er i amterne må vi sige, at pengene har det bedst i medlemmernes lommer, fremfor i amternes og kommunernes lommer. En udfordring bliver at få værdisat den offentlige arbejdskraft.
Hvorfor hører man ikke mere til sygeplejerskerne i forbindelse med nedskæringerne i amterne?
- Man kan undre sig over, at ansatte indenfor amtskommunerne ikke markerer sig mere. På daginstitutionsområdet har det jo nyttet noget at reagere. Jeg tror der er en tendens indenfor sundhedsvæsenet til at folk siger, at det her kan ikke passe. Men det er klart, der skal reageres. Vi må argumentere og fortælle om konsekvenserne af nedskæringerne.
Er DSR en del af de aktiviteter, som blandt andet Fagligt Ansvar har igang mod regeringens politik?
- DSR i Århus deltog i tillidsmandskonferencen den 7. september i Århus og vi er gået med i arbejdsgruppen omkring den offentlige sektor og velfærden. Jeg regner med, at vi også er med på Christiansborg Slotsplads den 5. oktober. Det er vigtigt, at vi går ind og er aktive i sådan et samarbejde, som omfatter folk fra hele fagbevægelsen. Jeg har også rejst i hovedbestyrelsen, at det er vigtigt at DSR er med.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278