Alexander Lange Kielland fødes i Stavanger 18. februar 1849. Han tilhørte en af Stavangers ældste handelsfamilier, og han vokser op i et af byens mest velstående hjem.
Han går som dreng på Stavanger Katedralskole, hvor han føler sig dårligt tilpas, til trods for at han passer sin skole godt. Han tager senere i romanen Gift et voldsomt opgør med skolens indhold og den undervisningsform, som dominerer på den tid.
Kielland uddanner sig til jurist og efter endt eksamen køber han et teglværk. her får han øjnene op for de svære vilkår, som arbejderne lever under. Han sælger værket for at bruge pengene til at skrive.
Da han debuterer som forfatter, er det derfor ikke mærkeligt, at Kielland placerer sig på den yderste venstrefløj, blandt de mest radikale. Hans kontroversielle synspunkter på det meste i samfundsdebatten fører til, at han i motsætning til de andre store forfattere ikke får digterløn af Stortinget, til trods for at både Bjørnson og Jonas Lie taler hans sag.
Flere af repræsentantene mener at man ikke kan støtte en mand som gennem sin radikale digtning er 'en fare for lov og orden'!
Det meste af hans produktion, som stort set er romaner i den realistiske stil, udgives i begyndelsen og i midten af 1880'erne. De indeholder en kraftig kritik af småbyens hykleri, borgerskabets udnyttelse af arbejderne, latinskolen og kirken. Derudover er han fortaler for kvindernes ligestilling. Han døde i 1906.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278