Vi skal fortsat være en kamporganisation - ikke et administrationskontor
Da Per Juul i tirsdags, den 18. november gik af som formand for Rør og Blikkenslagernes Fagforening af 1873, kunne han kaste blikket tilbage på et langt liv som fagligt aktiv og ansvarlig tillidsmand i fagforeningen. En tid med sammenhold på pladserne, unikke landvindinger, politiske slagsmål og sortlistning.
Efter at han i sommeren 1960 var blevet udlært og efter at have aftjent sin værnepligt, sejlede han i fire-fem år som maskinassistent på de syv verdenshave, gik i land i 1966, arbejdede så i en periode i firmaet Petersen og Olsen for derefter at deltage i byggeriet af Lyngby Storcenter i firmaet Ludvigsen & Herman (L&H). Senere, i 1973, overtog han, i samme firma, pladsen som akkordholder efter en anden kollega på byggeriet af Herlev Hospital. En af de største opgaver, han har været med på, og også en af dem, hvor et utroligt sammenhold medførte landvindinger for udviklingen af arbejdsforholdene på byggepladserne. Firmaet L & H så ham i øvrigt efterhånden hellere forsvinde ud af porten. I hvert fald tilbød de ham 100.000 kroner for at stoppe, hvilket han afviste.
Historien om resten af Per Juuls arbejdsliv som bygningshåndværker er i store træk historien om nogle år som sortlistet med deraf følgende arbejdsløshed afbrudt af perioder med kortvarige jobs i mindre firmaer.
Allerede da han, efter at have været akkordholder på Herlev Hospital, henvendte sig på Arbejdsformidlingen, kendte de hans navn fra pressens omtale af de mange konflikter på hospitalsbyggeriet. I halvandet års tid var han simpelthen nødt til at skifte til smedefaget, fordi det var komplet umuligt for ham at få arbejde som rør- og blikkenslager.
I 1980 begyndte han som opmåler i Rør og Blik og blev året efter valgt som rørsekretær. Det var han, indtil han i 1997 blev valgt til den formandspost, han 63 år gammel trak sig tilbage fra i tirsdags.
I fagforeningens medlemsblad, Utætheden, skete det med følgende salut:
- Vi ender vel ikke med i fremtiden at være Rør og Blikkenslagernes fagforening suverænt alene, men grundlaget for eventuelle sammenlægninger må helt klart være, at dem vi skal sammenlægges med også har hensigter om at fagbevægelsen skal fortsætte. Ikke som administrationskontor, men som en kamporganisation. Vi ønsker ikke Metal tilstande her hos os, og så har jeg vist ikke sagt for meget.
Afskedsreception i dag - fredag den 21. november - kl. 12-17 i Byggefagenes Hus, Lygten 18, København NV.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278