Partiet Venstresocialisterne stiftes i kølvandet på den socialdemokratiske regerings fald, da det såkaldte arbejderflertal sprænger i december 1967
Efter en devaluering af kronen ønsker Socialdemokratiet at indefryse en dyrtidsportion - den automatiske opjustering af lønnen i forhold til prisstingerne. Men regeringens støtteparti, SF, er uenige.
Det bliver accepteret af de såkaldte larsenister, mens SF's venstrefløj er imod, fordi arbejderklassen får for lidt til gengæld. Venstrefløjens seks medlemmer i Folketinget vil derfor stemme imod.
Den 15. december falder regeringens forslag og den træder tilbage. Den 16. holder SF ekstraordinær kongres - indkaldt af højrefløjen - hvor venstrefløjen bliver stemt ned. Dagen efter, den 17. december danner de seks folketingsmedlemmer, de 28 afsatte medlemmer fra hovedbestyrelsen og yderligere 300 af SF's medlemmer et nyt parti: Venstresocialisterne.
Det nye parti får fire mandater ved det følgende folketingsvalg, og partiet er kun 100 stemmer fra at ende under spærregrænsen på to procent ved valget. De fire er: Erik Sigsgaard, Hanne Reintoft, Kai Moltke og Sven Erik Kjær Rasmussen.
Valget resulterer i, at Hilmar Baunsgaard (R) danner VKR-regeringen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278