19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Vi behandles som halvforbrydere

- Vi behandles som halvforbrydere

Mandag, 01. marts, 2004, 00:00:00

To arbejdsløse kvinder vil fortsætte arbejdet imod umenneskelig behandling i Randers Kommunes aktiveringsprojekt Team-Kronjylland.

- Jeg er både ked af det og skuffet over reaktionerne på vores klage over forholdene. Borgmesteren har sagt, at han ikke vil foretage sig noget som helst. Det er frustrerende, siger Tine Andersen.
Men hun har på ingen måde fortrudt, at hun, sammen med Brit Bondgaard, er stået frem i pressen med sin historie fra Randers Kommunes aktiveringsprojekt Team-Kronjylland.
Der er nu sat fokus på, hvordan man som arbejdsløs bliver behandlet i Randers og det skal udnyttes, mener Tine.
Arbejderen er taget på besøg hos Tine Andersen, som er nyuddannet skrædder og bor sammen med kæresten Sebastian Atlander, i Randers.
Den 25-årige Tine Andersen er en af de to piger, som har valgt at stå frem med deres historie om at blive aktiveret i Randers Kommune. Ud over at gå til pressen har de sendt et åbent brev til Randers Byråd, hvor de stillede en lang række spørgsmål til kommunens politikere. Blandt andet:
'Hvorfor tages der ikke i Randers Kommunes aktiveringspolitik udgangspunkt i den enkeltes kompetencer, kvalifikationer, uddannelse og interesser og faktiske fremtidige beskæftigelsesmuligheder?'
Et andet spørgsmål lyder:
'Er det sædvanligt, at ansatte hos Randers Kommune, der arbejder sammen, forbydes at samtale under arbejdet? Er det lovligt at forbyde ansatte i Randers Kommune at tale sammen under arbejdet? Eller er det kun en negativ særbehandling, som tvangsaktiverede hos Team-Kronjylland bliver udsat for?'
I sidste uge blev sagen diskuteret på et åbent byrådsmøde.
- Flere politikere har sagt at det her er en storm i et glas vand. De vil ikke forstå, hvad det her er. Det er ikke deres egne, der er på Team-Kronjylland. Det er ikke deres omgangskreds der bliver sendt i straksaktivering. De ser os som de lave i samfundet og mener, at det er vores egen skyld, fordi vi ikke har taget os sammen. Politikerne ser os som nogle halvforbrydere. Vi bliver sat til at arbejde hårdt for 36 kroner i timen. Jeg forstår slet ikke, at det kan lade sig gøre i dagens Danmark, siger Tine Andersen, der hurtigt har fået sig talt varm.

Ingen kontanthjælp hvis du klager
Hun håber, at der nu er flere arbejdsløse, der tør stå frem. Ind til nu har kun fire klaget over forholdene, men mange flere er utilfredse over den behandling de får.
- På Team-Kronjylland får vi hele tiden at vide, at hvis vi klager eller ikke gør ditten eller datten, bliver vi trukket i kontanthjælp. Hvis vi taler sammen, vil vi blive trukket, og hvis de hører vores mobiltelefon ringe, vil vi miste kontanthjælp. Også hvis vi ytrer os negativt om forholdene. Der var mange trusler i luften, siger hun.
De fleste finder sig i den nedværdigende behandling, som de bliver udsat for, fordi de er svage og har sociale problemer. De er ikke stærke nok til at sige fra, og tror ikke nok på sig selv til at gøre det, påpeger Tine.
Men det er også et økonomisk spørgsmål. Kontanthjælpen bliver lukket ned lige på stedet, hvis der er problemer eller hvis man klager.
Det var også noget, som Tine tænkte meget over inden hun sagde fra. Hun bor sammen med kæresten Sebastian, der også er på kontanthjælp. Flere måneder uden penge - så ryger de ud af lejligheden. Men hun er dog sikret på den måde, at hun snart kan få dagpenge, fordi hun har været medlem af fagforeningen under uddannelsen.
- Men det var da et stort problem, at vi ikke kan betale vores husleje. Folk som os kan ikke gå i banken. Ingen banker vil låne os penge, bryder Sebastian ind.

Handler om menneskesyn
Nogle af de aktiverede på Team Kronjylland har været der i et år og har ikke udsigt til andet. Strategien fra kommunens side er helt bevidst, fordi den ikke vil forsørge arbejdsløse, mener Tine.
- Borgmesteren har selv sagt det klart efter vores klage. Kontanthjælp er sidste vej. Aktiveringen skal ikke være nogen gavebod. Så selv om det er sidste vej for borgerne skal de ikke have det rart, mener han, forklarer Tine.
Hun ryster på hovedet over dette menneskesyn og fortsætter:
- Det menneskesyn ligger så fjernt fra mit menneskesyn, som det overhovedet kan. Jeg kan slet ikke forstå, hvordan man kan behandle de svage i samfundet på den måde. De ligger ned i forvejen. De har ikke brug for at blive kørt igennem sådan en menneskefabrik og blive behandlet på den måde. De har det slemt nok i forvejen, siger Tine.
Tine og Brit har ikke tænkt sig at stoppe deres protester. Og de får støtte af blandt andet Beboerlisten i Randers og Landsorganisationen af Arbejdsledige, LA.
De arbejder nu blandt andet for at få en undersøgelse af forholdene på Team-Kronjylland. Helst en anonym undersøgelse, fordi de aktiverede ikke tør at stå frem offentlig.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder