Lav udlændingeloven om, lyder den direkte opfordring til den danske regering fra Europarådets kommissær for menneskerettigheder.
- Danmark overtræder ubetinget en række menneskerettigheder - specielt omkring reglerne for familiesammenføring.
Så klart udtrykker den europæiske kommissær for menneskerettigheder, Alvaro Gil-Robles, sin kritik af Fogh-regeringens udlændingepolitik i Politiken.
Gil-Robles afviser dermed integrationsminister Bertel Haarders tolkning af Europarådets rapport om Danmark som en blåstempling af regeringens politik.
Da rapporten udkom i sidste uge beskyldte Bertel Haarder kommissærens kritik for at være 'politisk'. Desuden hæftede ministeren sig ved, at der ikke direkte stod i rapporten, at Danmark overtræder konventionerne.
Gil-Robles svarer, at han skriver som han gør af respekt for den danske regering. Men det ændrer ikke ved, at hans kritik af Danmark skal tages alvorligt.
- Min rapport er ganske klar, og det kan enhver se, som læser den, siger Alvaro Gil-Robles og afviser at rapporten er politisk.
- Rapportens indhold er baseret på en juridisk faglig gennemgang af lovgivningen, siger han.
Arbejderen ville gerne have spurgt Bertel Haarder om, hvad han siger til de alvorlige anklager. Og ikke mindst, hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved, at Danmark beskyldes for at overtræde menneskerettighederne.
Men det var i går kun muligt at træffe ministerens pressesekretær, Thomas Harder Rasmussen, som henviser til Bertel Haarders udtalelser til Politiken, hvor han fastholder, at der ikke er nogen skriftlig kritik af Danmark.
Gil-Robles peger blandt andet på, at de danske regler om familiesammenføring strider mod artikel otte i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention som siger, at alle har ret til et familieliv.
- Artikel otte i konventionen siger, at retten til familieliv er ukrænkelig, men den siger ikke noget om, hvor man har ret til et familieliv, lyder kommentaren fra Thomas Harder Rasmussen.
Ved redaktionens slutning i går var der endnu ikke kommet svar på en række skriftlige spørgsmål, som avisen har stillet til ministeren.
Anbefalinger til Danmark
* Genovervej udlændingelovens regler om familiesammenføring.
* Flygtninges ret til familiesammenføring skal klart lovfæstes.
*Sikre at afslag på asyl kan ankes til en uafhængig instans. Flygtningenævnet bør føres tilbage til sin oprindelige størrelse og sammensætning, i dag har Dansk Flygtningehjælp for eksempel ikke plads i nævnet.
* Tildel Rådet for Etniske minoriteter en mere fremtrædende rolle og flere ressourcer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278