06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den yderligtgående

Den yderligtgående

Fredag, 03. september, 2004, 00:00:00

Ungdomsoprøreren Finn Ejnar Madsen er død.

af Lars Schou
Finn Ejnar Madsen var kendt for at gå til yderligheder i valg af politiske metoder. Afbrænding af Rebild Bakker, masseslagsmål, bomber, indoktrinering med meget mere. Mest kendt er han for hans korporlige erobring af Universitetets talerstol i 1968. Når han forsøgte sig i demokratisk sammenhæng mislykkedes det, som med Arbejdløshedspartiet og det kollektive skibsprojekt, hvor han skulle være kaptajn, men som strandede i Middelhavet, hvorefter han måtte cykle hjem gennem Europa.
I mange andre af livets forhold gik han til det yderste. Farten skulle op til den yderste grænse hvad enten det gjaldt, motorcykler, biler eller cykler.
Børn fik han fem-seks stykker af, som han var en fortrinlig og skattet far for.
Sejlads i lille sejlbåd med to mand til Færøerne uden motor. Men overfladisk var han ikke. Han var pasioneret sejlsportsmand. Han dyrkede en række andre solide fritidsinteresser. Herunder foto, hvor mindre end en halv snes apparater ikke kunne gøre det - og vintersport. I de senere år gik hans intellektuelle sysler i høj grad med at følge med i den etnologiske og antropologiske forskning, udover den psykologiske forskning han selv bedrev udover sit kliniske arbejde som psykolog. Han besad det fornemste musikanlæg, hvor han hengav sig til navnlig klassisk musik, især Beethoven og jazz, for eksempel Billy Holiday. Når han skrev var det som regel med en gedigen tommetyk fyldepen, og til sin computer nægtede han at anskaffe en printer. Det var jo et elektronisk kommunikationsmiddel.
Hans gæstfrihed var stor. Man kunne komme og bo hos ham så længe man ville. Også selv om han ikke var til stede.
Med hensyn til mad og giftermål var han yderst traditionel. Han kunne kun lave helt almindelig dansk mad med brun sovs og kartofler. Og hver gang han blev gift var det i kjole og hvidt. En særegen person, en personage er ikke mere. Han døde den 27. august, tre-fire uger efter at en kræftsygdom brød ud og blev diagnosticeret. Som det fremgår her rummede han både almindelige menneskelige og medmenneskelige sider, som blev overskygget af de uhyrligheder og den egocentri han blevet kendt for.

Bisættelse fra Hellig Kors Kirke, Kapelvej, København N fredag den 3. september kl. 14. Åbent hus og et glas øl i det gamle kapel på Assistens Kirkegård kl. 15.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. sep. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder