- Der skal ikke kunne komme en eller anden ja-siger, der lige har læst forordet, og fortælle os, at forfatningen handler om fred i Europa og menneskerettigheder, siger FBU´er.
Hver tirsdag aften sidder en flok unge unionsmodstandere i Århus med næserne dybt begravet i en bog.
Og det er ikke lige den slags lekture, man forestiller sig, ungdommen stiller sin videbegærlighed med. Det drejer sig nemlig om EU's nye forfatning, skrevet af Unionens 'vise fædre' i et konvent et eller andet sted, vistnok Bruxelles, men i hvert fald et sted langt væk - i mere end én forstand - fra den lille studiekreds i Århus.
- Vi har sat os for, at vi vil læse EU-grundloven fra start til slut. Vi vil vide, hvad der står. Der skal ikke kunne komme en eller anden ja-siger, der lige har læst forordet, og fortælle os, at forfatningen handler om fred i Europa og menneskerettigheder, når virkeligheden er, at den grundlovsfæster støtte til atomkraft og en nyliberal økonomisk politik, siger Katrine Klok Due til Arbejderen.
Katrine er med i Folkebevægelsens Ungdom mod EU (FBU), som arrangerer studiekredsen, der indtil nu har holdt fire møder. Foreløbig klarer de sig med Folkebevægelsens lille bog om EU-grundlovens hovedemner. De unge har for eksempel måttet lære om 'passerellen', et svært ord med en meget vidtgående virkning. Det er fransk, betyder 'gangbro' og er et stort demokratisk problem, mener Katrine. For med den kan regeringerne beslutte at flytte hele politikområder over til flertalsafgørelser. Og de danske vælgere mister muligheden for at påvirke de danske politikere.
Den 'rigtige' forfatning anskaffer de sig først, når den endelige udgave udkommer om et par uger. Det er meningen de skal have hver deres eksemplar at sætte streger i.
Men det er ikke nok at blive 'klog' på EU-forfatningen. De unge skal også ud og bruge det, de har lært.
- Det er vores mål at hjælpe hinanden med at skrive læserbreve og artikler, lave løbesedler, plakater, gadefremstød, deltage i paneldebatter og så videre. Kort og godt, vi skal give folkeoplysning om EU-grundloven, siger Katrine Klok Due.
FBU's studiekreds er åben for alle unge modstandere af forfatningen. Ring til 20 41 00 17 hvis du er interesseret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278