En af dansk presses store skikkelser, Thorkild Holst, tidligere ansvarshavende redaktør for dagbladet Land og Folk, døde den 4. februar 2005. Holst blev 96 år
af Gunnar Kanstrup, ansvarshavende redaktør for Land og Folk 1978-1986.
I mere end 70 år satte han sit præg på den kommunistiske presse i Danmark. Det var som typograf, journalist og redaktør ved Arbejderbladet i 1930'erne - en indsats der af det borgerlige Danmarks retssystem blandt andet blev belønnet med fire måneders fængsel, fordi han skrev sandheden om det københavnske politis brutalitet overfor arbejderklassen.
I de følgende fem årtier var det Arbejderbladets efterfølger - Land og Folk - der nød godt af Holsts energi og fra 1990, da Land og Folk lukkede, leverede han satiriske tegninger til bladet Kommunist, der udgives af Kommunistisk Parti i Danmark. Så sent som i 2001 svigtede kræfterne og han måtte opgive tegneriet.
Ingen enkelt person har haft større indflydelse på den kommunistiske presse i Danmark end Holst. Med baggrund i sin typografiske uddannelse sikrede han, at det kommunistiske dagblad i mange år var førende med hensyn til moderne typografi. Men form og udseende var i sig selv utilstrækkelig for Holst. Utrætteligt arbejdede har for en sober behandling af det danske sprog og for en hæderlig journalistik. Alt sammen for at fremme socialismens og kommunismens ideer.
Både i Arbejderbladets og Land og Folks tid var han i kortere eller længere perioder ansvarshavende redaktør. Men i langt den længste periode var han den uovertrufne redaktionssekretær. Og ligegyldig hvilken post han bestred, lavede han tegninger med vittige, satiriske og humoristiske tekster.
Flere hundrede journalistiske medarbejdere passerede gennem årene den kommunistiske presses redaktionslokaler. Den eneste der var der i alle årene var Thorkild Holst. Langt de fleste betragtede ham som en meget dygtig avismand, men også som en inspirerende personlighed med store lederegenskaber og en dygtig læremester ud i journalistikkens og layoutets univers.
Holst fandt sig ikke tiltrukket af livet ved flot polerede skriveborde eller på bonede gulve. Heller ikke af livet på Christiansborg, som han stiftede bekendtskab med, da han i et par år lige efter Danmarks befrielse fra nazi-Tysklands besættelse, var kommunistisk medlem af Folketinget.
Han befandt han sig langt bedre i det lille redaktionskontor, redaktionsgangen og ombryderiet sammen med det journalistiske og typografiske personale, der i fællesskab skabte det kommunistiske dagblad.
Nævnes skal det også, at Holst var aktiv leder i den organiserede modstandsbevægelse under den tyske besættelse af Danmark. Han var blandt de modstandsfolk, der undgik tysk fangenskab. I fire årtier var han medlem af centralkomiteen for Danmarks kommunistiske Parti.
Vi er mange - ikke blot i den kommunistiske bevægelse - men i hele arbejderbevægelsen, der har grund til at takke Holst for hans imponerende indsats for et samfund, hvor solidaritet, fred og medmenneskelighed er i centrum.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278