Ansat i Iraks sundhedsministerium anklager USA for at have brugt ulovlige kemiske våben ved angebet på Falluja.
Fire måneder efter de amerikanske soldaters overfald på Falluja lever flertallet af byens 360.000 indbyggere stadig som flygtninge i telte rundt om byen eller hos slægtninge. Deres hjem ligger i ruiner og byen fungerer ikke. Besættelsesmyndigheden tilbyder hver familie 500 dollars i erstatning for de ødelagte hus.
- Byen er i dag en total ruin. Falluja er vores Dresden, siger lægen Mahammad J. Haded til den tyske avis Junge Welt. Omkring 5000 familier, det er mellem 25.000 og 30.000 mennesker blev i byen under USA's offensiv i november. Resten flygtede.
Dr. Haded vurderer, at omkring 20 procent af befolkningen i dag er vendt tilbage.
Han har de bedste forudsætninger for at vurdere det. Han har opholdt sig i Falluja hele tiden. Men han har ikke noget bud på, hvormange der blev dræbt. Blot er han sikker på, at USA påstand om, at kun '1200 terrorister' blev dræbt, er løgn.
- Jeg kan når som helst præsentere dig for børn, som måtte se på, at deres forældre blev skudt af amerikanerne. Du kan møde mænd, som oplevede, hvordan deres børn og koner blev dræbt siger dr. Haded til Rüdiger Göbel fra Junge Welt.
I starten af marts anklagede en anden læge USA for at have brugt ulovlige kemiske våben ved angrebet på Falluja. Blandt andet giftgas og napalm.
Dr. Khalid ash-Shaykhli arbejder for den irakiske regerings sundhedsministerium. Han har været i Falluja, for at undersøge situationen. Ved en pressekonference i Bagdad sagde dr. Shaykhli, at forskere på hans hold har beviser på at amerikanerne brugte forbudte våben; blandt andet senepsgas, nervegas og brændende kemikalier ved angrebet. Det oplyser tv-stationen Al-Jazeera.
Under offensiven kom Fallujas indbyggere med oplysninger om, at de så 'smeltede' kroppe på gaden. Det antyder at USA har brugt napalm.
Dr. Shaykhlis hold konstaterede også hundredevis af døde hunde, katte og fugle, og tolker det som et tegn på brug af giftgasser.
Bert de Belder fra en belgisk læge-organisation citerer en irakisk kollega, Fatiha Saleh:
- Irakiske læger kunne sammen med amerikanerne indsamle de døde, men nogle af kroppene de fik ikke lov til at beholde; dem med mærkelige mørkeblå pletter og brandsår, og de som var opsvulmede uden at have skudsår. Det kunne være forårsaget af kemiske våben.
Rana Sidani, som arbejder for Internationalt Røde Kors og for tiden er stationeret i Jordans hovedstad Amman, fortæller at situationen er meget alvorlig for indbyggerne i Falluja og flygtningene.
- Det er Iraks Røde Halvmåne, som står for hjælpearbejdet. Det er dem, der kender den konkrete situation, fortæller hun til Arbejderen.
Det var i går ikke muligt at komme i kontakt med Iraks Røde Halvmåne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278