16 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Annan maner til besindighed

Annan maner til besindighed

Lørdag, 22. oktober, 2005, 00:00:00

Rapporten om mordet på Rafik Hariri kendes kun fra det, som helt kontrolleret er lækket - og det stempler Syrien

Torsdag modtog FN`s generalsekretær Kofi Annan en undersøgelsesrapport om mordet på Libanons tidligere premierminister Rafik Hariri. Rapporten er skrevet af tyskeren Detlev Mehlis.
Rapporten er ikke tilgængelig, men de store medier citerer konklusioner, som peger på, at den syriske ledelse samt efterretningstjenesten og præsidenten i Libanon kan være indblandet.
FN`s Sikkerhedsråd skal diskutere den i næste uge.
'Der er grund til at tro, at beslutningen om at myrde (Rafik Hariri) ikke kunne være taget uden godkendelse fra topfolk i Syriens sikkerhedstjeneste og ikke kunne være organiseret uden samarbejde med deres partnere i Libanons sikkerhedstjeneste', citerer al-Jazeera fra rapporten.
Denne vurdering bygger på, at bomben, der dræbte Hariri ver så stor og avanceret, at en statslig sikkerhedstjeneste må stå bag...
Libanons myndigheder skal have arresteret fire sikkerhedsfolk på anbefaling af Detlev Mehlis. Rapporten siges at rette anklager mod navngivne personer i den syriske ledelse, blandt andet mod efterretningschef Asef Shawkat, som er svoger til Syriens præsident Bashar al-Assad.
En påstået telefonsamtale mellem Libanons præsident Emile Lahoud og en person, som rapporten sætter i forbindelse med mordet, får også medierne til at konkludere, at den libanesiske præsident er medansvarlig. Emile Lahoud afviser.
Syrien afviser også anklagerne:
- Det er en politisk erklæring vendt mod Syrien, og den baserer sig på vidner, som er kendt for deres fjendtlighed mod Syrien, siger informationsminister Mehdi Dakhlallah.
USA og Frankrig presser hårdt på for at få Sikkerhedsrådet til at indføre sanktioner mod Syrien.
Kofi Annan advarer mod at drage vidtgående konklusioner på forhånd:
- Mehlis rapport er begyndelsen ikke afslutningen. Dommere og andre skal nu følge op på rapporten og beslutte hvem der skal rejses sag mod, siger generalsekretæren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder