01 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Konfliktløsning ifølge Sydafrika

Konfliktløsning ifølge Sydafrika

Tirsdag, 25. april, 2006, 00:00:00

- Børn i dag skal have at vide, at de sorte måtte køre i specielle busser, bruge specielle toiletter og så videre, mener den tidligere forbundsformand Hardy Hansen

Sejren over apartheidstyret i Sydafrika er en ganske særlig historie, som stadig har stor gyldighed i dag. Det mener det danske Mandela Center, der derfor inviterer til seminar om konfliktløsning med udgangspunkt i de sydafrikanske erfaringer.
- De sortes frihedskamp er meget eksklusiv. Den sluttede uden blodsudgydelser, og det kunne vi lære meget af i dag med krigene i Afghanistan, Irak og Palæstina. Man kan altså springe krige over, i stedet for det Anders Fogh gør - sender os til Irak, hvor det koster både liv og penge, mener Hardy Hansen, der er formand for Mandela Center.
Centret, der også hedder Foreningen for Fred og Forsoning, retter først og fremmest sit oplysningsarbejde mod børn og unge.
- De gamle, som jeg selv, synes nok at militær og krig er nødvendige størrelser. Men børn har lettere ved at forstå, at vi skal have fred i verden, og at det selvfølgelig kan lade sig gøre. Det er en uhyre vigtig debat, siger Hardy Hansen.
Mandela Center var blevet lovet penge til et egentligt museum over kampen imod apartheid af den forrige regering, men bevillingen blev sløjfet da den nuværende regering trådte til.
Derfor samarbejder Centret blandt andet med Danmarks Lærerforening om oplysning om det hvide regime og dets endeligt.
- Børn i dag skal have at vide, at de sorte måtte køre i specielle busser, bruge specielle toiletter og så videre. Uden den form for oplysning kan vi ikke skabe et folkeligt pres for at løse konflikter uden krig og ødelæggelse, forklarer Hardy Hansen.
Krogerup Højskole lægger lokaler til seminaret med titlen 'Forsoning som vejen til fred'. En af dagens oplægsholdere er Steffen Jensen, der nylig har skrevet en kronik i dagbladet Politik om netop. Også Sydafrikas nye ambassadør i Danmark er inviteret.
Dagens øvrige oplægsholdere er professor i konfliktløsning Vibeke Vindeløv, stifter af Center for Konfliktløsning,Else Hammerich og Jan Øberg, der er leder af Freds- og Konfliktforskningsinstituttet i Lund.
Eksperterne vil indgå i en dialog med salen om emnet 'Hvornår er forsoning en vej til fred?'.
Desuden bidrager Farhad Aziz, der er født i Kurdistan og opvokset i Bagdad, med et indlæg om situationen i det besatte Irak.

Seminar i Foreningen for Fred og Forsoning, 30. april kl. 10-17 på Krogerup Højskole. Pris inkl. forplejning 100 kr. Tilmelding senest torsdag 27. april på mandela@c.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder