06 Jul 2022  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

26. april 1937 - Tyskland bomber Guernica

26. april 1937 - Tyskland bomber Guernica

Onsdag, 26. april, 2006, 00:00:00

Den 26. april 1937 indtræffer en af de mest brygtede hændelser under den Spanske Borgerkrig: Tyske fly i tjeneste hos general Francos fascistiske tropper bombarderer byen Guernica i Baskerlandet. Angrebet er et af de tidligste eksempler på de terrorbombardementer, som fascisterne senere kommer til at gøre rig brug af under Anden Verdenskrig

Angrebet udraderer byen næsten totalt, og brandene raser i tre dage, flere end 1600 civile omkommer. Dødstallet bliver så stort blandt andet, fordi de tyske fly beskyder de flygtende civile med maskingeværer.
For de tyske piloter er angrebet imidlertid ikke andet end værdifuld træning til den krig, der venter kun to år ude i fremtiden.
Den tyske Legion Condor er ikke kun i Spanien for at støtte det fascistiske kup, den er der i lige så høj grad for at afprøve de våben, som snart skal sættes ind mod resten af Europa.
Særligt høje forventninger har den tyske overkommando til det nydannede Luftwaffe (luftvåben), og dets chef, Hermann Göring, er da også ellevild af begejstring over de 'enestående resultater' i Guernica.
Borgerkrigen fortsætter dog frem til 1939, hvor de demokratiske kræfter, der støtter den lovlige folkefrontsregering, endelig må give op.
Guernica er dog blevet hængende i alles bevidsthed, ikke mindst takket være Pablo Picassos fantastiske maleri. Og til slut en rystende historie af nyere dato: Da USA's præsiden Bush i 2003 meddeler FN`s Sikkerhedsråd, at man agter at angribe Irak uden FN-mandat, har man af PR-hensyn overdækket en kopi af Picassos 'Guernica', der hænger i FN-bygningen, med et hvidt klæde. Der skal jo nødig kunne drages paralleller til tidligere tiders terrorbombninger!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. apr. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder