- De vidste, at folk ville blive skudt, de ønskede, at folk skulle blive skudt, erklærer Sydafrikas hvide udenrigsminister Pik Botha
Sydafrikansk militær skyder med skarpt mod en demonstration på grænsen til Ciskei. Demonstrationen var arrangeret af ANC, African National Congres, befrielsesbevægelsen mod det hvide apartheidstyre.
Mindst 24 demonstranter bliver dræbt og 150 såres af kugleregnen denne 7. september i 1992.
Ciskei var en af de såkaldte hjemlande eller Bantustans, som apartheid styret gennem årene opretter i Sydafrika, som sorte får overdraget ledelsen af, så de ikke påberåber sig retten til at være borger i Sydafrika.
De ti Bantustans bliver aldrig anerkendt som selvstændige lande af andre end det sydafrikanske apartheidstyre. Afskaffelsen af de ti Bantustans er et af ANC`s hovedkrav for at gå med til udarbejdelsen af en ny forfatning for Sydafrika, der afskaffer apartheidstyret.
Demonstrationen på denne dag for 15 år siden kræver netop, at Ciskei igen bliver en del af Sydafrika, og at områdets militærdiktatur under brigadegeneral Joshua Gqozo bliver sat på porten.
50.000 demonstranter under ledelse af ANC`s generalsekretær Cyril Ramaphosa sætter sig i bevægelse fra King Williams Town for at gå imod Bisho, 'hovedstaden' i Ciskei.
Da de mange demonstranter når frem til Ciskeis 'grænser' bliver de mødt af Joshuas Gqonzos svært bevæbnede militær og politi.
Uden varsel begynder soldater og politi at skyde vilkårligt ind i den store menneskemængde med maskingeværer og siden også med granater.
Sydafrikas udenrigsminister Pik Botha udviser ikke synderlig bekymring overfor angrebet på de ubevæbnede demonstranter.
- De vidste, at folk ville blive skudt, de ønskede, at folk skulle blive skudt, erklærer Pik Botha på tv.
Udtalelsen afslører, at ikke alle i den sydafrikanske regering ønskede en ophævelse af apartheidstyret. Det racistiske styre lakker på dette tidspunkt mod enden. I 1990 har præsident FW. de Klerk ophævet forbudet mod landets to befrielsesbevægelser ANC og PAC samt mod Sydafrikas Kommunistiske Parti.
Den 18. marts 1992 gennemfører regeringen en folkeafstemning om ophævelse af apartheid-regimet, hvor kun den hvide del af befolkningen får lov til at stemme. 68,6 procent stemmer for ophævelsen af apartheid.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278