10 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

11. december 1927 - Guangzhou-oprøret

11. december 1927 - Guangzhou-oprøret

Tirsdag, 11. december, 2007, 00:00:00

Guangzhou bliver det sidste store oprør ovenpå begivenhederne 12. april. Kræfterne er udtømt, og i de kommende år er kommunisterne i Kina jaget vildt

Den 11. december 1927 klokken halv fire om morgenen starter et nøje planlagt oprør i byen Guangzhou, bedre kendt som Kanton, i det sydlige Kina. Oprøret er det seneste i en længere række opstande, der har stået på siden foråret samme år.
Den 12. april har Kinas nationalistiske parti Kuomintang iværksat en udrensning af medlemmer af kommunistpartiet, der i løbet af et par år kommer til at koste mindst 40.000 mennesker livet.
De to partier har ellers tidligere samarbejdet om at bekæmpe de krigsherrer, der har taget magten i størstedelen af Kina siden kejserdømmets fald i 1911. I månederne efter 12. april er splittelsen taget til imellem kommunisterne og nationalisterne, og talrige opstande er blevet brutalt slået ned af nationalisterne.
Opstanden i Guangzhou er den hidtil bedst planlagte og veludførte, og allerede klokken seks om morgenen, mindre end tre timer efter opstandens start, har kommunistpartiet og den lokale arbejdermilits taget kontrol med hele byen stort set uden tab af liv.
Arbejdermilitsen har været voldsomt i undertal og kun bevæbnet med primitive våben, men overraskelsesmomentet har givet en hurtig sejr, og allerede om formiddagen proklameres Guangzhou som en sovjet-republik ledet af arbejder- og soldaterrådene.
Desværre for oprørerne er der ikke total opbakning til opstanden i den militære ledelse i kommunistpartiet, og de kommunistiske styrker er slet ikke i en situation til at hjælpe den nye republik.
I løbet af ganske kort tid har den nationalistiske hær omringet Guangzhou og begynder en systematisk og brutal generobring af byen. Om morgenen den 13. december er oprøret slået fuldstændigt ned, og over 5000 kommunister er blevet dræbt.
Oprøret i Guangzhou bliver hurtigt kendt som 'Østens Pariserkommune', men ligesom Pariserkommunen efterlader oprøret desværre den revolutionære bevægelse svækket og splittet.
Guangzhou bliver det sidste store oprør ovenpå begivenhederne den 12. april. Kræfterne er udtømt, og i årene, der kommer, vil kommunisterne i Kina være jaget vildt. Bruddet med Kuomintang er totalt, og den kinesiske borgerkrig er for alvor begyndt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder