Der er mange forsøg på at få en diplomatisk løsning på Iraks besættelse af Kuwait, men de undergraves af den voldsomme militære opbygning i den Persiske Golf
Den 17. januar 1991 begynder styrker under ledelse af USA angrebet på Irak. Målet er at ophæve besættelsen af den Kuwait, som Irak har holdt besat siden 2. august 1990.
Besættelsen af Kuwait kommer efter længere tids forværring af forholdet mellem Irak og dets arabiske naboer. Efter afslutningen af krigen mod Iran i 1988 har Irak været nærmest ruineret med enorm udlandsgæld, især til Saudi-Arabien og Kuwait.
Til gengæld har Saddam Husseins regering opbygge et mere venskabeligt forhold til USA takket være krigen mod den fælles fjende Iran.
I løbet af 1989 bliver den irakiske krise værre, da oliepriserne begynder at falde voldsomt ovenpå afslutningen af Iran-Irak krigen. Samtidig bryder Kuwait aftalerne med de andre olieproducerende lande i OPEC og øger produktionen med 40 procent, hvilket får priserne til at falde yderligere.
Krisen sætter gang i en 70 år gammel grænsestrid med Kuwait. Iraks regering har i 70 år hævdet, at Kuwait oprindeligt hører til irakisk territorium, og at kuwaiterne udnytter oliereserver, der befinder sig under irakisk jord.
I juli 1990 holder USA`s diplomatiske repræsentant i Irak, April Glaspie, et møde med Saddam Hussein, hvor hun officielt udtrykker bekymring over Iraks militære trusler mod Kuwait, men at USA ikke vil blande sig i 'interne arabiske anliggender'. Dermed giver hun reelt Irak frie hænder til at angribe Kuwait.
2. august kommer invasionen, der lynhurtigt sikrer irakisk kontrol over Kuwaits olieproduktion. FN og den Arabiske Liga fordømmer omgående angrebet, og USA er med i koret, der kræver sanktioner og militær indgriben imod Irak.
Den hurtige irakiske sejr har givet USA et stort problem, fordi det truer Saudi Arabien, som er USA`s stærkeste ven i OPEC. Over de næste måneder bygges en international koalitionsstyrke op, med sanktioner fra FN i ryggen, til forberedelse af et angreb på Irak.
Der bliver gjort talrige forsøg på at få en diplomatisk løsning, men de bliver stort set undergravet af den voldsomme militære opbygning omkring den Persiske Golf.
Den 17. januar går 'operation Ørkenstorm' i gang med de voldsomste luftangreb siden Vietnamkrigen, kombineret med en voldsom invasion over land.
I løbet af få uger er Iraks hær løbet over ende, infrastrukturen ødelagt og over 100.000 soldater og civile er dræbt. Forude venter 12 års skærsild med internationale sanktioner og luftbombardementer, før det egentlige helvede kommer med USA`s anden invasion i 2003.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278