Stykket ¤¤En sælgers død¤¤ af Arthur Miller var og er en anstødssten mod den amerikanske drøm om, at ¤¤alle kan få økonomisk succes under kapitalismen¤¤.
af Klaus Haase
Arthur Miller, der er forfatteren til teaterstykket 'En sælgers død', der aktuelt opføres af Kalundborg Amatørteater, er en af det 20. århundredes største dramatikere.
Arthur Miller (1915-2005) blev født i en velhavende jødisk familie i Manhattan New York City.
Faderen ejede en dametøjsforretning som gik fallit under Wall Street-krakket i 1929. Et historisk år, der gav kapitalismen en slagside, som den aldrig har forvundet.
Som så mange andre forretningsdrivende, kom familien ud i en deroute, der har var en traumatisk oplevelse for Arthur Miller.
Familien måtte herefter flytte til mere ydmyge omgivelser. Under studierne måtte Miller tjene penge ved småjob, blandt andet som reporter ved et studenterblad. Det var i denne periode, han begyndte at skrive teaterstykker.
Hans mest kendte skuespil er 'Death of a salesman' (1949), 'En sælgers død' på dansk. Det må siges at være inspireret af hans egne familiære erfaringer, og delvis hans altid sociale engagement.
Stykket var og er en anstødssten mod den amerikanske drøm om, at 'alle kan få økonomisk succes under kapitalismen'.
'En sælgers død' spilles stadig verden rundt på tværs af kulturer. I Millers levetid blev det eksempelvis opført med stor succes i Kina på Folkets Teater i Beijing!
Idealistisk teaterengagement
Efter endte studier i journalistik, medvirkede Miller i et føderalt teaterprojekt. Hans kunstneriske engagement og principfasthed som progressiv og kritisk kunstner gjorde, at han ofrede et økonomisk indbringende job som filmmanuskriptforfatter på 20. century Fox til fordel for et idealistisk teaterprojekt.
For øvrigt blev omtalte teaterprojekt kort tid efter lukket af myndighederne, fordi man var bekymret for, at det nærede kommunistiske sympatier. Miller fortsatte med at skrive for CBS
Kommunistjagt
Den kolde krig satte ind efter Anden Verdenskrig, og udviklede sig til paranoia i USA.
Man så kommunistiske spøgelser og sympatisører til disse overalt. Ikke mindst blandt intellektuelle og kunstnere. Mange prominente skuespillere og forfattere blev under denne paranoide koldkrigsatmosfære beskyldt for, via deres kreative frembringelser, at indføre kommunistisk indoktrinering via forskellige medier.
Selveste Walt Disney himself vidnede mod tegnefilmtegnernes fagforening, som han beskyldte for at være kommunistisk infiltreret.
Ligeledes blev prominente personer ført frem som vidner mod de røde lejesvende. Medlemmer af det amerikanske kommunistparti blev fængslet, chikaneret og fik ødelagt deres liv.
En stikker blandt venner
I 1952 førte den såkaldte Komiteen for u-amerikanske aktiviteter' (HUAC) ivrigt an i jagten på 'de røde'.
Millers kollega, teatermanden Elia Kazan, påtog sig rollen som HUAC`s mand, i det han angav Miller som såkaldt 'kommunistsympatisør'. Kazan angav også andre kunstnere for at redde sit eget skind.
Miller vendte ryggen til sin tidligere ven, som han først ti år efter tilgav.
Antikommunismens bål
Et af Millers kendteste stykker er 'Heksejagt' fra 1953.
Her tager Miller også udgangspunkt i egne erfaringer.
På genial vis fører han en parallel til sin egen tid ved at lade stykkets handling foregå under hekseprocesserne i 1692. Der opstår en slående lighed med den absurde jagt på kommunister i Millers egen levetid.
'En sælgers død' er kommet som tv-film med Dustin Hoffman i hovedrollen. 'Heksejagt' er kommet som biograffilm.
Miller skrev et hav af skuespil og radiohørespil. Han var aktiv i samfundsdebatten hele sit liv, og har skrevet mange essays og megen journalistik.
Han døde i 2005.
Læs anmeldelsen af Arthur Millers stykke 'En sælgers død' opført af Kalundborg Amatørteater Forening (KAT)
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278