Arbejdermuseet åbner i dag en omfattende udstilling: Arbejdsbilleder med maleren Erik Styrbjørn Pedersen
Billeder af arbejdet kan ganske vist findes helt tilbage til oldtiden. Men i den industrielle periode og i vore dages såkaldt postindustrielle samfund spiller arbejdet en meget lille rolle som motiv. For Erik Styrbjørn har det været både provokerende og igangsættende, at arbejdet, der i dag fylder så meget i menneskers liv, nærmest er et tabu i kunsten.
Ifølge Erik Styrbjørn er arbejdet tabu, fordi selve motivet opfattes som politisk og billederne dermed som socialistisk propaganda. Konsekvensen er, at mennesker, der arbejder i produktionen, må se deres verden ignoreret af det toneangivende kulturliv. Konsekvensen for Erik Styrbjørn er, at han er politisk ukorrekt. Han er ikke 'mainstream' og har ikke nydt den store bevågenhed blandt kulturlivets autoriteter.
Med udstillingen 'Arbejdsbilleder' viser Arbejdermuseet, at dette ikke kan forklares ud fra de kunstneriske kvaliteter.
For cirka 20 år siden begyndte Erik Styrbjørn at opsøge de moderne arbejdspladser og skaffede sig et grundigt indblik i forholdene og processerne. Med udgangspunkt i produktionens særlige univers har han siden skabt en lang række billeder af en varieret og farverig verden, rig på dramatik og stemninger.
I begyndelsen opsøgte han de moderne industrier på sin vestjyske hjemegn, hvor han malede miljøet på slagterierne, i fiskeindustrien, tekstilindustrien og den kemiske industri. Siden bevægede han sig østpå og inddrog blandt andet metrobyggeriet og anlægsarbejderne i forbindelse med øresundsforbindelsen.
Rømersgade 22, København
16. februar-10. august 2008 alle dage kl. 10-16
Se: www.arbejdermuseet.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278