Jeannette Rankin har været aktiv i kampen for kvindernes frigørelse. Hun er den afgørende kraft bag beslutningen om at give kvinder stemmeret i Montana i 1914
Den 4. marts 1917 tager det første kvindelige medlem af USA`s kongres nogensinde for første gang plads i sæderne på Capitol Hill i Washington.
Det drejer sig om den 37-årige Jeannette Rankin, der er valgt for det republikanske parti i staten Montana. Hendes medlemskab af Kongressen er ikke helt ukontroversielt, kvinder har nemlig ikke formelt ret til hverken at stemme eller stille op til valgene i USA.
I mange år har Jeannette Rankin været aktiv i kampen for kvindernes frigørelse. I Montana har hun været den afgørende kraft bag beslutningen om at give kvinder stemmeret i delstaten i 1914.
I 1916 bliver hun så valgt til kongressen som den første kvinde nogensinde, selv om kvinder altså endnu ikke har stemmeret i hele USA.
Rankins karriere får en dramatisk start. Kun fire dage efter sin indsættelse står Rankin og resten af Kongressen overfor at skulle stemme om, hvor vidt USA skal gå ind i Første Verdenskrig på Storbritanniens og Frankrigs side.
Som den inkarnerede pacifist, hun er, stemmer Rankin imod. Hendes stemme bliver én af de kun 50 stemmer imod krigen. Dén stemme gør hende så upopulær, at selv om kvinderne i 1920 endelig får stemmeret i hele USA, så lykkes det hende ikke at blive genvalgt.
I de følgende år bruger Rankin en stor del af sin tid som lobbyist for kvindesagen, ligesom hun fører kampagner for forbedringer af sundhedsvæsnet.
I 1940 lykkes det hende langt om længe igen at blive valgt til Kongressen, men endnu engang kommer krigene i vejen. Den 7. december 1941 angriber japanerne Pearl Habor, og da Kongressen kort efter bliver bedt om at stemme for en krigserklæring mod Japan, stemmer hun som den eneste imod. Som hun siger:
- Som kvinde kan jeg ikke gå i krig, og jeg nægter at sende andre i krig.
Beslutningen kommer dog til at koste hende dyrt. Hun bliver lagt for had i offentligheden, og selv om hun ikke stemmer imod, da kongressen vedtager at gå i krig mod det nazistiske Tyskland, så er hendes omdømme ødelagt for altid.
I slutningen af 1960`erne får den nu aldrende Rankin en slags renæssance, da hun bliver aktiv i protesterne imod Vietnamkrigen, og flere aktive studentergrupper tager navn efter hende.
Jeanette Rankin dør den 18. maj 1973 i en alder af 92 år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278