04 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

1. april 1939 - Borgerkrigen er tabt

1. april 1939 - Borgerkrigen er tabt

Tirsdag, 01. april, 2008, 00:00:00

Den 1. april 1939 bekendtgør de nationalistiske styrkers øverste general Francisco Franco i en radiotale, at de sidste republikanske styrker har overgivet sig efter Madrids fald, og dermed sættes der punktum for den Spanske Borgerkrig

Borgerkrigen, der har hærget Spanien i næsten tre år, tager begynder med det fascistiske ledede militærkup 17. juli 1936. Kuppet, der især udspringer blandt officerer udstationeret i Marokko, har fra start ikke succes med at vælte den lovligt valgte folkefrontsregering. I stedet udvikler det mislykkede kupforsøg sig hurtigt til en langvarig og blodig konflikt, der både er et forvarsel om rædslerne der venter i Anden Verdenskrig og fungerer som træningslejr for de fascistiske hære, der skal kæmpe i verdenskrigen.
De nationalistiske oprørere bliver hurtigt bakket op af en jævn strøm af økonomisk og militær hjælp fra Tyskland og Italien. De europæiske demokratier overlader stort set Spaniens folk til deres skæbne.
I stedet bliver det de Internationale Brigader bestående af frivillige fra en lang række europæiske lande, der må påtage sig at beskytte det spanske demokrati. Republikken får kun den smule militær bistand, der slipper igennem fra Sovjetunionen, det eneste land, som aktivt støtter kampen mod fascisterne.
Den Spanske Borgerkrig bliver en lang og grusom affære, der (som altid) først og fremmest rammer uskyldige civile. Det mest berygtede eksempel er bombningen af Guernica, der dræber over tusind uskyldige civile i et luftangreb, der har til formål at træne tyske piloter.
I sidste ende kan republikkens styrker ikke holde fascisterne tilbage. I foråret 1939 indtager Francos soldater Catalonien, der ellers har været ét af Republikkens stærkeste holdepunkter. I slutningen af marts er det belejrede Madrid det eneste væsentlige område, hvor demokratiet stadig har fodfæste i Spanien.
Den 28. marts bryder fascisterne igennem forsvaret, blandt andet ved hjælp af pro-fascistiske agenter på den republikanske side, som den fascistiske general Mola kalder 'min femte kolonne'.
Den 1. april kan Franco endeligt erklære sig for sejrherre og diktator over Spanien. Som én af de første bliver han lykønsket af Paven, der forsikrer ham om, at Gud står på fascisternes side i kampen mod demokratiet.
Borgerkrigens afslutning betyder ikke enden på blodsudgydelserne. Nu begynder en nådesløs udrensning af politiske modstandere og partisangrupper, der varer i mange år fremover. Frem til Franco-styrets fald i 1975, regner man med, at et sted mellem 50.000 og 200.000 mennesker mister livet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder