29 Jan 2023  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

3. april 1964 - Den ¤¤røde¤¤ præst suspenderes

3. april 1964 - Den ¤¤røde¤¤ præst suspenderes

Torsdag, 03. april, 2008, 00:00:00

Haralds Søbyes påskeprædiken 30. marts 1964 bliver dråben, der får bægeret til at flyde over. Her opfordrer han til at deltage i fredsdemonstrationer

Den 3. april suspenderer den danske kirkeminister Bodil Koch præsten i Blovstrød Sogn på Sjælland. Hun skiller sig af med en besværlig mand, der i årevis har nægtet at underkaste sig de religiøse dogmer og den pæne, borgerlige mening. Præsten hedder Harald Søbye.
I de første år efter sin teologiske embedseksamen i 1935 fungerer Harald Søbye som præst i forskellige sogne i Jylland. Da han i 1948 bliver sognepræst i Blovstrød, tager hans politiske udvikling for alvor tager fart.
Harald Søbye følger med stor interesse de politiske massebevægelser, og fra starten sympatiserer han meget med fredskampen, og han tordner imod krig og undertrykkelse i sine prædikener. Han betragter Jesus som verdens første socialist og kristendommens budskab som opfordring til social revolution.
For Harald er det alle kristne menneskers pligt at kæmpe for fred og de svages rettigheder. Holdningen gør ham hurtigt upopulær i borgerlige kredse, hvor det er upassende at tale imod krigen, når det er 'de gode', der fører den.
Situationen bliver ikke bedre i 1960`erne, hvor han går stadig mere aktivt ind i den politiske kamp med indsamlinger til frihedsbevægelser og prædikener, der direkte støtter den antimilitaristiske ungdomsgruppe '61'.
Helt galt går det, da han nægter velsigne det danske kongehus i gudstjenestens bønner. Hans påskeprædiken den 30. marts 1964 bliver dråben, der får bægeret til at flyde over. Her opfordrer Harald Søbye menigheden til at deltage i fredsdemonstrationer og slutter af med at tordne imod monarkiet og råbe 'Leve republikken!'.
Så er det sket: Fire dage senere bliver han suspenderet, og året efter beslutter kirkeministeren at afskedige Harald i unåde, selvom han altid har været umådeligt populær blandt sine sognebørn.
Hvis ministeren tror, at hun er blevet af med den besværlige 'røde' præst fra Blovstrød, tager hun grueligt fejl. Harald Søbye bliver ved med at dukke frem i offentligheden, snart som taler ved demonstrationer, snart som leder af indsamlinger til ANC`s kamp mod Apartheid i Sydafrika.
I 1973 skaber han skandale ved at vie et lesbisk par på direkte tv stik imod folkekirkens regler. I de kommende år engagerer han sig i kampen for homoseksuelles rettigheder og vier massevis af par ved ulovlige ceremonier.
Hele livet fortsætter Harald Søbye sit politiske engagement, altid på de svages side. Han prædiker hellere for landevejsriddere end for direktører og vil hellere smide kirkens dogmer ud end dømme sine medmennesker.
Harald Søbye dør i 2000, 91 år gammel, efter et langt livs kamp for medmenneskeligheden. Trodsig til det sidste for, som han siger: 'Jeg nægter at fortryde mit liv'.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder