08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

19. juni 1865 - Slaverne på Galveston Island frigives

19. juni 1865 - Slaverne på Galveston Island frigives

Torsdag, 19. juni, 2008, 00:00:00

Den 19. juni 1865 er en mærkedag for mange i USA. Det er datoen for den endelige proklamation af slaveriets ophævelse i hele landet

Den Amerikanske Borgerkrig har nået sin afslutning med 'Konføderationens' (Sydstaternes) nederlag, da general Robert E. Lee overgiver sig den 9. april 1865. Dermed er fire års kampe slut, og den blodigste krig i USA`s historie er til ende.
Over 600.000 mennesker har måttet lade livet for at holde sammen på den kaotiske samling af stater og territorier, der udgør USA på dette tidspunkt.
En del af striden mellem 'Unionen' og 'Konføderationen' har blandt andet drejet sig om de sydlige staters omfattende brug af afrikanske slaver. Mens de fleste stater i nord har afskaffet slaveriet, er landbruget i syd stadig helt afhængig af slavernes arbejdskraft.
I dag bliver spørgsmålet om slaveriet ofte fremhævet som den vigtigste årsag til krigen, men det er langtfra sandt. De fleste politikere i nordstaterne bekymrer sig overhovedet ikke om de sortes vilkår, men det får dem jo unægtelig til at se pænere ud end deres sydlige modstandere.
Midt under krigen, den 22. september 1862 bliver slaveriet officielt afskaffet over hele USA med den såkaldte 'Emanciperings Proklamation' fra den (nord)amerikanske Kongres. Fra starten kommer det ikke til at betyde det store, for alle de stater, der stadig praktiserer slaveri, er stadig under Konføderationens kontrol. Med afslutningen af krigen i 1865 kommer loven dog til at gælde for alle indbyggere i USA, men i praksis kommer det til at tage sin tid at få frigivet slaverne.
Så sent som 19. juni, over to måneder efter krigens afslutning og næsten tre år efter Emanciperings Proklamationen, ankommer general Gordon Granger til Galveston Island ved kysten af staten Texas. Her læser han proklamationen om slavernes frigivelse op for befolkningen, der endnu knap nok ved, at krigen er overstået.
General Grangers besked til de frigivne slaver er dog ikke kun en glædelig nyhed: Proklamationen beordrer også de frigivne til at blive hos deres tidligere herrer og arbejde som lønarbejdere, de har stadig ikke friheden til at gøre som de vil.
Nok har Kongressen givet slaverne deres formelle frihed, men den skal ikke have noget af at give de sorte hverken politisk magt eller lige rettigheder i det hele taget. Det skal tage over 100 år endnu, før sorte amerikanere opnår lighed for loven i USA.
Slaverne på Galveston Island er den sidste større gruppe slaver, der bliver frigivet efter borgerkrigen. Derfor bliver den 19. juni, kaldet 'Juneteenth' mange steder højtideligholdt som den faktiske dag for slaveriets afskaffelse i USA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder