I årene efter oprettelsen bliver Ungdomshuset base for en række politiske og kulturelle aktiviteter, hvoraf de mest kendte nok er gruppen ¤¤Kulørte Klats¤¤
Den 31. oktober 1982 indvies en besat ejendom på Jagtvej 69 i København under navnet 'Ungdomshuset'. Forinden har Københavns Kommune officielt overdraget retten til brug og drift af huset til BZ-gruppen.
I de kommende år bliver Ungdomshuset centrum for alternativ ungdomskultur og politisk kamp. Allerede i 1982 har adressen Jagtvej 69 en lang historie bag sig.
Siden opførelsen i 1897 har bygningen, under navnet Folkets Hus, været samlingssted for arbejderbevægelsen, og utallige møder, folkefester og demonstrationer er udgået fra den gamle bygning.
I 1963 har tidens tand sat sine spor på Folkets Hus, og det bliver forsøgt solgt. Ingen er imidlertid interesseret i det 'saneringsmodne' hus, og Brugsen køber grunden for at rive bygningen ned og anlægge et supermarked.
Brugsens planer bliver dog ikke til noget, da kommunen nægter at give tilladelse til nedrivning af Folkets Hus på grund af dets historiske betydning. Fra 1978 står huset derfor tomt. I oktober 1981 danner Folkets Hus rammen om et stort møde for Københavns ungdom om oprettelse af et 'ungdomshus' som alternativt værested for unge i København.
På dette tidspunkt er BZ-bevægelsen for alvor ved at sprede sig med talrige besættelser, kendt under navne som 'Den Lille Fjer', 'Bazooka' og 'Allotria'.
De fleste af besættelserne bliver siden ryddet af politiet, men takket være aftalen med kommunen i oktober 1982 får Ungdomshuset foreløbigt lov til at bestå.
I årene efter oprettelsen bliver Ungdomshuset udgangspunkt for en række politiske og kulturelle aktiviteter, hvoraf de mest kendte nok er gruppen 'Kulørte Klats' farverige aktioner. Ungdomshuset som socialt og kulturelt fristed er dog langt fra sikret.
Allerede i 1996 dukker kravet om at rydde huset atter op. I 1999 køber den kristne sekt 'Faderhuset' bygningen af Københavns Kommune, og den 1. marts 2007, efter mange års juridiske tovtrækkerier, stormer bevæbnede politistyrker Jagtvej 69 og rydder huset.
Trods massive protester fra en støt voksende Ungdomshus-bevægelse bliver huset revet ned. Faderhusets håb om at tjene styrtende på salget af den prestigefyldte grund er nu gjort til skamme. Foreløbigt har interessen været begrænset, og sagen kan meget vel give Faderhuset store økonomiske problemer.
I dag fylder Ungdomshusbevægelsen 26 år, og kan glæde sig over, at det kan finde sted i nye rammer takket være en lang og sej kamp for at få Københavns Kommune i tale. Den gamle historiske bygning Jagtvej 69 findes ikke længere, men i det nye hus på Dortheavej kan bevægelsen fortsætte med at udvikle sig og bidrage til et mangfoldigt og progressivt København.
Læs mere om Ungdomshuset
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278