Den 26. marts 1976 gennemføres et militærkup i Argentina, der bringer den berygtede Jorge Rafael Videla Redondo til magten
Dermed begynder næsten otte års brutalt militærdiktatur, der koster tusinder livet og bringer landet i økonomisk ruin, som det stadig kæmper med. Tiden op til kuppet er langtfra præget af idyl. Siden afslutningen af Anden Verdenskrig har argentinsk politik især været præget af den karismatiske nationalist Juan Domingo Pern.
Han formår at få støtte i både arbejderklassen, en del af borgerskabet og fra store jordejere ved at føre en protektionistisk politik, der tilgodeser den hjemlige produktion. Presset fra multinationale virksomheder bliver dog i 1950`erne for stort, og Pern tvinges til at åbne noget op for udenlandsk kapital. Det fører kun til, at de multinationale slutter sig sammen i en endnu stærkere alliance, og i 1955 bliver Perns regering væltet af militærkup anstiftet af borgerskabet.
Siden afløser skiftende militære og civile regeringer hinanden under Perns eksil. I slutningen af 1960`erne får peronisterne igen vind i sejlende, men med en mere entydigt højreorienteret politik. I marts 1973 vinder Pern atter regeringsmagten og gør sin hustru, Isabel Mart’nez de Pern til vicepræsident.
Trods Perns højredrejning, udøver han stadig en mere latinamerikansk orienteret politik og optager forbindelser med Cuba og andre socialistiske lande. I en kort periode får arbejderbevægelsen større frihed til at søge politisk indflydelse.
I 1974 dør Pern og bliver efterfulgt af sin enke, der politisk er i lommen på socialminister José Lopez Rega, der hurtigt drejer Argentina ind på en stærkt antikommunistisk vej og øger undertrykkelsen af arbejderklassen. I længden er peronisternes kurs ikke radikal nok for militæret og borgerskabet. 26. marts 1976 bliver Isabel Pern styrtet chefen for de væbnede styrker Jorge Videla. Videlas diktatur bliver ét af de mest brutale i Latinamerika.
Et særtræk ved undertrykkelsen bliver de såkaldte forsvindinger, hvor folk bliver anholdt af den paramilitære organisation AAA (Argentinas Antikommunistiske Alliance). Siden er de aldrig set igen. Under diktaturet forsvinder over 30.000 mennesker. Et lignende antal bliver udsat for tortur, mens deres familier bliver ført til hemmelige koncentrationslejre i junglen.
Terroren går dels ud over de gamle peronister, men rammer især kommunister, fagbevægelsen og oppositionen i øvrigt. Det er siden påvist, at menneskerettighedskrænkelserne sker med USA`s viden og støtte. Da militæret i 1983 opgiver magten begynder et smertefuldt retsopgør, der aldrig er fuldført, selvom Jorge Videla i oktober 2008 bliver overflyttet fra husarrest til et militærfængsel for at afsone en livstidstraf.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278