15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

30. september 1986 - Whistle-blower, Mordechai Vanunu, bortføres af Mossad

30. september 1986 - Whistle-blower, Mordechai Vanunu, bortføres af Mossad

Onsdag, 30. september, 2009, 00:00:00

Fra 1976 til 1985 arbejder Mordechai Vanunu som overordnet tekniker på Israels tophemmelige atomvåbenprogram

Den 30. september 1986 ankommer israeleren Mordechai Vanunu med fly til Rom sammen med en ung kvinde Cindy, der udgiver sig for at være en amerikansk turist. 'Cindy' er i virkeligheden agent for Israels efterretningstjeneste Mossad og skal lokke Vanunu til Rom, hvorfra han skal bortføres til Israel.
Fra 1976 til 1985 arbejder Mordechai Vanunu som overordnet tekniker på Israels tophemmelige atomvåbenprogram. Siden Israel i slutningen af 1960`erne begyndte at producere atomvåben, har landet ført en dobbelttydig politik i forhold til sine atomvåben. For at holde Israel uden for forpligtende aftaler om atom-nedrustning, har Israel hverken officielt indrømmet eller benægtet, at det besidder atomvåben.
I starten af 1980`erne får Mordechai Vanunu betænkeligheder ved våbenprogrammet. Han mener ikke at Israel, som er i stadig konflikt med naboer og den palæstinensiske befolkning, bør have atomvåben, og hemmeligholdelsen er til stor fare for verdensfreden. I 1985 fyres Vanunu som en 'sikkerhedsrisiko' og siden rejser han rundt i verden, hvor han distancerer sig mere og mere fra Israel og frasiger sig sin jødiske tro.
I sommeren 1986 er Vanunu i Sidney, hvor han fortæller om Israels atomvåbenprogram til den britiske journalist Peter Hounam, der arbejder på avisen The Sunday Times. I september flyver de til London, hvor Hounam starter arbejdet på en artikelserie om Vanunus afsløringer. Hounam er imidlertid nervøs for at trykke israelske statshemmeligheder på et løst grundlag og er flere uger om at få bekræftet Vanunus oplysninger. Vanunu mister tålmodigheden og kontakter Sunday Mirror. Det bliver en stor fejltagelse, for avisens redaktør alarmerer Mossad.
I slutningen af september kontakter Mossad-agenten Cheryl Bentov Vanunu under dæknavnet Cindy. Hun overtaler ham til at flyve til Rom, og den 30. september tager Vanunu sine sidste skridt som en fri mand i Roms lufthavn. Kort efter bedøver Cindy ham og sejler ham i hemmelighed til Israel.
Her bliver Vanunu holdt i isolation, mens der forberedes en retssag imod ham. Det lykkes dog ikke Israel at stoppe afsløringen af atomvåbenprogrammet. Mindre end en uge efter Vanunus forsvinden Trykker The Sunday Times Peter Hounams artikkelserie på trods af israelske protester.
Mordechai Vanunu bliver i 1988 idømt 18 års fængsel ved en hemmelig retssag. Vanunu får hverken lov til at snakke med journalister eller sin familie. I alt sidder han 12 år i total isolation, før han flyttes til et mere åbent fængsel.
I 2004 bliver Vanunu løsladt, men den dag i dag lever han med stærke begrænsninger af sin frihed. Blandt andet må han ikke tale med udlændinge, kan ikke forlade Israel eller sende e-mails.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. sep. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder