21 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

18. marts 1834 - Tolpuddle martyrerne

18. marts 1834 - Tolpuddle martyrerne

Torsdag, 18. marts, 2010, 00:00:00

I vore dage hyldes de seks fagforeningspionerer stadig i Tolpuddle og andre steder i Dorset på ¤¤martyrernes dag¤¤ i den tredje uge af juli

Den 18. marts 1834 bliver seks mænd fra Tolpuddle i Dorset i det sydlige England dømt til syv års landflygtighed i Australien. Deres forbrydelse er, at de har dannet en fagforening for at sikre bedre lønvilkår.
I begyndelsen af 1800-tallet er det i Storbritannien totalt forbudt for arbejderklassen at slutte sig sammen i foreninger med det formål at kunne føre faglig kamp for at forbedre sine arbejdsvilkår.
For at omgå forbuddet slutter mange arbejder sig sammen i hemmelige 'venskabsforeninger', hvor de sværger troskab overfor hinanden og aftaler mindstelønninger, som ingen af medlemmerne vil arbejde for mindre end.
Selv om forbuddet imod fagforeninger bliver kendt ugyldigt ved den britiske højesteret i 1825, så er det stadig langt fra sikkert for en arbejder at være fagligt organiseret, og 'venskabsforeningerne' overlever stadig.
I 1832 slutter seks landarbejdere fra Tolpuddle sig sammen i en sådan forening og sværger en hellig ed på ikke at ville arbejde for mindre end ti shilling om ugen. Arbejdsgivernes løntrykkeri har ellers tvunget ugelønnen ned til syv shilling.
I 1834 klager en lokal storbonde imidlertid over den hemmelige fagforening til selveste premierminister Lord Melbourne, som sørger for at få de seks mænd stillet for retten.
Da forbuddet imod fagforeninger ikke længere gælder officielt, sørger domstolen for at få de seks dømt for overtrædelse af en gammel lov fra 1797, der forbyder folk at aflægge ed overfor hinanden.
De seks arbejdere, brødrene George og James Loveless, James Brine, James Hammet, Thomans og John Standfield bliver dømt til landsforvisning til Australien i syv år.
I deres hjemegn bliver de seks hyldet som helte og martyrer blandt arbejderklassen, og allerede i 1836 bliver dommen omstødt for alle på nær James Hammet, som først får lov at vende hjem året efter.
I vore dage hyldes de seks fagforeningspionerer stadig i Tolpuddle og andre steder i Dorset på 'martyrernes dag' i den tredje uge af juli.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder