11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

7. april 1827 - Farvel til fyrtøjet

7. april 1827 - Farvel til fyrtøjet

Onsdag, 07. april, 2010, 00:00:00

Den 7. april begynder den britiske kemiker John Walker at sælge af sin nye opfindelse, som vi vore dage kender som tændstikker

Den 7. april 1827 sælger den engelske kemiker John Walker de første eksemplarer af sin nyeste opfindelse, som han kalder Sulphurata Hyper-Oxygenata Frict.
Opfindelsen er han snublet over ved et tilfælde året forinden, da han ved en fejl kommer til at blande kaliumklorid med antimonsulfid. Han opdager, at blandingen bryder voldsomt i brand, når den udsættes for friktion, for eksempel ved at blive skrabest imod en ru overflade.
Det tager ikke lang tid for Walker at indse de åbenlyse anvendelsesmuligheder. Han begynder snart at lave eksperimenter med at dække spidsen af en træsplint eller et lille sammenrullet rør af papir med substansen.
Den 7. april begynder han salget af sin nye opfindelse som en nem, hurtig og relativt sikker måde at tænde ild på. Han udskifter snart det komplicerede navn Sulphurata Hyper-Oxygenata Frict med det mere salgbare Friction Ligh (friktions-tænder). I vore dage kender vi opfindelsen under navnet tændstikker.
Op til dette tidspunkt har størsteparten af befolkningen simpelthen slået ild med et fyrtøj, som man har gjort i hundredvis af år. Ganske vist har der eksisteret mekaniske ildtændere, der minder meget om vore dages lightere siden 1600-tallet, og den første moderne gas-lighter er blevet opfundet i 1823 kun tre år før Walker gør sin opdagelse.
De mekaniske tændere er dog meget dyre og besværlige at fremstille i forhold til Walkers tændstikker, der hurtigt og billigt kan sættes i masseproduktion. Walker har dermed muligheden for at blive én af Storbritanniens rigeste mænd.
Selv om han bliver opfordret til at beskytte sin opfindelse af selveste Michael Faraday (sandsynligvis sin tids største videnskabsmand) vælger Walker alligevel ikke at patentere tændstikken.
Han vil hellere fortsætte sine studier i mineralogi og botanik end bruge sin tid på at lege forretningsmand. Frem til sin død i 1859 bor han i sin fødeby Stockton-On-Tees, hvor han finansierer sine studier ved at sælge små partier tændstikker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. apr. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder