Efter et par mindre gode år i byggebranchen ser vinden nu ud til at have vendt. En analyse foretaget af Dansk Byggeri i samarbejde med Deloitte viser, at jord- og betonarbejdere, murere, tømrere og andre i byggebranchen i 2012 hver i snit tjente 57.000 kroner sammen til deres mestre.
Det er næsten en fordobling i forhold til 2010, hvor tallet var nede på 31.000 kroner per ansat.
De ny tal giver anledning til optimisme i byggeriet, mener Thomas Frommelt, leder af Deloittes branchegruppe for byggebranchen og medforfatter til analysen.
- Det skal med, at fremgangen kommer fra et meget lavt niveau i 2010 og at den øgede indtjening i 2012 er sket med et aktivitetsniveau, der er fem procent lavere end året før. Men aktivitetsniveauet ser generelt ud til at være for opadgående, både i 2013 og også i år. Så der er plads til moderat optimisme, siger Thomas Frommelt til Arbejderen.
Plads til lønstigninger
Også hos landets største byggefagforening, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København med 9000 medlemmer, vækker tallene optimisme i forhold til de overenskomstforhandlinger, der netop er indledt.
- Det viser jo, at der er plads til lønstigninger, efter nogle år hvor lønnen i byggebranchen ikke er fulgt med prisudviklingen. Så det er da en oplysning, vi vil tage med til forhandlingsbordet, siger fagforeningens formand Claus Westergreen til Arbejderen.
Thomas Frommelt peger på flere årsager til, at der nu er en vis fremgang i byggesektoren.
- Alt andet lige har de to efterårsstorme i 2013 givet ekstra reparationsarbejde, og de igangværende sygehusbyggerier bidrager også. Senere kommer for eksempel Femern Bælt-projektet til, forklarer han.
Han vurderer, at beskæftigelsen i byggebranchen i år vil stige fra 144.000 til 147.000, hovedsagelig som følge af reparationer og anlægsvirksomhed, mens nybyggeriet vil opleve et lille fald.
BJMF’s formand har fire dusin helt konkrete grunde til sin optimisme.
- I vores område er der 45-50 projekter til en halv milliard kroner eller mere på vej. Og det skulle da undre mig, om arbejdsgiverne ikke vil benytte sig af det til at hæve timefortjenesten. Så må der også være plads til lønforhøjelser til vores medlemmer, vurderer Claus Westergreen.
Små og mellemstore tjener mest
Fremgangen i indtjeningen per ansat i byggebranchen er dog ikke lige fordelt. Faktisk er det de små håndværksmestre, som tjener mest på deres ansatte, viser analysen fra Dansk Byggeri og Deloitte.
Mens indtjeningen for storentreprenører med over 100 ansatte er på 45.000 per ansat, har dem med mellem 26 og 50 ansatte tjent 72.000 kroner. Også dem med 5-10 ansatte og 11-25 ansatte ligger pænt i statistikken, henholdsvis lidt over og lidt under gennemsnittet på de 57.000 kroner.
- Det kan skyldes, at de typisk har færre udgifter til administration og er hurtigere til at tilpasse sig et lavere aktivitetsniveau. De har også for det meste mere enkle byggeopgaver end de helt store, hvor usikkerheden er større, selv om fortjenesten måske ikke er det, vurderer Thomas Frommelt.
Ser man på afkastet per investeret krone i stedet for per ansat, er det virksomheder med mellem 26 og 50 ansatte, der topper med hele 19 øre - altså 19 procent af den investerede kapital.
Mestre med færre ansatte ligger lige i hælene med omkring 18 procent, mens det igen er virksomhederne med over 100 ansatte, der bunder listen. Dog med et afkast, der fra 2011 til 2012 er hævet fra 6 til 10 procent - hvad der af Thomas Frommelt karakteriseres som “acceptabelt”.
Om bygningsarbejdernes forhandlere også kan hente et OK-resultat hjem, som kan få betegnelsen “acceptabelt”, afgøres i løbet af de næste par måneder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278