09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den røde flamme er stadig tændt

Opsang før udstilling om kvinder

Den røde flamme er stadig tændt

I ti år var hun aktiv grafiker og medlem af kunstnerkollektivet Røde Mor. Det var i 1970’erne. Nu er Yukari Ochiais grafik udstillet på Kvindemuseet i Århus, og hun deltog selv fornylig i ferniseringen på ”Kvinder er den halve verden”.

- Jævne folk, kvinder og børn er altid de første ofre for udbytningen”, kommer det stille fra Yukari Ochiai under velkomsten. Bag hende skimtes Henrik Strube fra Røde Mors band.
FOTO: PN
Røde Mor og venner var samlet ved receptionen på Yukari Ochiais udstilling. Øverst fra venstre Troels Trier, Peter Ingemann, Lars Trier, Michel Regniér, Henrik Strube og nederst Thomas Kruse, Anne-Mette Kruse, Yukari Ochiai og Andreas Trier Mørch.
FOTO: PN
Røde Mor spiller. Lars Trier, Troels Trier, Henrik Strube, mens Michel Regniér dokumenterer begivenheden med sit kamera.
FOTO: PN

Yukari Ochiai er kommet helt fra Canada for at være med ved ferniseringen på ”Kvinder er den halve verden”. Kvindemuseet i Århus er vært for udstillingen, og titlen refererer både til Yukari Ochiais billedmotiver i det hele taget, samt til en plakat(1975) og bog(1976) også med titlen Kvinder er den halve verden. Kvindebevægelse og kvindepolitik har altid været hendes vigtigste motiver.

Jeg harmes over pengemagten som ødelægger Moder Jord, vores natur og klima for profit.

Yukari Ochiai står på trappen klar til at tale. Bag hende er flere musikinstrumenter linet op, og der går rygter om, at Røde Mor bandet vil spille. Selvfølgelig dukker andre fra Røde Mor også op. De kan bare ikke lade være med at blande sig i tidens debatter.

Forventningen om en lille stille reception blegner totalt og bliver i stedet afløst af en forrygende, farverig og hårrejsende opsang i billeder og musik til nutidens verdensorden. Røde Mor finder sammen igen og igen, men de er jo også et kollektiv.

- Jeg harmes over pengemagten som ødelægger Moder Jord, vores natur og klima for profit. Jævne folk, kvinder og børn er altid de første ofre for udbytningen”, kommer det stille fra Yukari Ochiai under velkomsten. Sammen med sin mand, filmdokumentaristen Michel Regniér, har hun rejst rundt og set, hvad kapitalismens rovdrift betyder.

I sine billeder viser hun hvordan denne rovdrift ødelægger fattige menneskers jord og landsbyer til fordel for turisme eller græsning til kødkvæg, der ender som bøffer i store burger-kæder. Samtidig ender de fattige familier i endnu større fattigdom, og kvinderne kæmper for mad til børnene, mens mændene rejser bort efter arbejde. Men kvinderne er stærke, og de sørger for afgrøder til næste generation.

Anne-Mette og Thomas Kruse, også fra Røde Mor, tog initiativ til udstillingen, da de besøgte Yukari Ochiai dette forår i Montreal.

- Den røde flamme er stadig tændt, selv om vi ligner nogle museumsgenstande, siger Thomas Kruse til stor morskab for alle gæster, mens han introducerer den billedroman, som han og Anne-Mette Kruse har fået lavet med Yukari Ochiais billedfortællinger.

Med til at starte Røde Mor

I 1968 kom Yukari Ochiai kom til Danmark sammen med kunstneren Dea Trier Mørch. De to havde mødt hinanden på kunstskole i Leningrad i Sovjetunionen året før. Nu var de med til at starte kunstnerkollektivet Røde Mor, og Yukari Ochiai var meget aktiv i grafikgruppen. Her lavede hun plakater om forurening, strejkestøtte og fred samt pladeomslag til rockgruppen Røde Mor.

Røde Mor træder frem på trappeafsatsen i Kvindemuseet med deres musikinstrumenter. Alle iført gråt hår: Peter Ingemann, Lars Trier, Henrik Strube og Troels Trier. Under stor jubel er der genhør med Fuglen over Rio Grande, Grillbaren og Lill’ Johnny. Troels Trier skrev Lill’ Johnny under Vietnamkrigen og forestillede sig ikke dengang, at danske soldater i dag skulle komme hjem i ligposer fra Irak og Afghanistan. Han lader den lille banjo og sine hæse karakteristiske røst runge i museets hall.

Denne udvikling med at Danmark får soldater hjem i ligposer, er Yukari Ochiai heller ikke glad for. Hun husker Danmark som et demokratisk og humanistisk land. Alligevel er hun glad for at være her igen og gense Røde Mor flokken. Og hun er glad for at høre, at der stadig er et kommunistisk dagblad i landet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. okt. 2015 - 10:00   04. nov. 2015 - 09:24

Røde Mor på banen igen

kb@arbejderen.dk
Yukari Ochiai

Grafikeren Yukari Ochiai aktuel udstiller på Kvindemuseet i Aarhus. Hun var med til at starte kunstnerkollektivet Røde Mor. Hun er født og opvokset i Japan og idag bosat i Montreal, Canada. Kvindebevægelse og kvindepolitik er hendes interesse, og inspirationen henter hun ofte på rejser sammen med sin mand, Michel Regniér, filmdokumentarist. Ferniseringen fandt sted den 23.oktober. Selve udstillingen kan ses frem til 30.december. http://kvindemuseet.dk/dk.aspx