28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

DR2 siger farvel til velfærden

DR2 siger farvel til velfærden

Mens fagbevægelsen og venstrefløjen mener, at Danmark har råd til velfærd, så mener højrefløjen - og DR2 - , at det er nødvendigt at begrænse og reducere velfærdssystemet.

Udsendelsesrækken spørger ikke, om der skal spares, men derimod hvor der skal spares. For eksempel på plejehjemmet: Skal det offentlige betale for aktiviteterne, eller skal de pårørende mere på banen.
FOTO: Jette Jacobsen
1 af 1

DR2 indtager i en ny programserie højrefløjens synspunkt, og beder almindelige mennesker vælge og prioritere hvilke velfærdsydelser, der skal bevares og hvilke, der skal spares væk. DR afviser over for tvnyt.com, at programmet får politisk slagside. Vært på "Farvelfærd" bliver Jacob Rosenkrands.

Vært på 'Farvelfærd' bliver Jacob Rosenkrands, kendt som vært på programserien 'Jagten på de røde lejesvende'.

Det såkaldte danske velfærdssystem er under afvikling, og dét tyder det på, at DR2 er helt med på: Spørgsmålet er ikke om der skal skæres i velfærden, men hvor der skal skæres. 

"Vi beder almindelige borgere om at prioritere vores velfærd," lyder det fra programredaktør på DR2, Peter Gren Larsen, om den nye programserie 'Farvelfærd', hvor DR2 i 12 programmer har sat syv danskere til at skære og prioritere i velfærden. Værten og de syv danskere rejser rundt i landet for at diskutere spørgsmålet: Hvor og hvordan man kan spare i den offentlige sektor. 

Det er ikke første gang DR2 beskyldes for at gå højrefløjens ærinde. For ikke så lang tid siden fik finans- og erhvervsmanden Asger Aamund i DR2-serien 'Asger og de langtidsledige' fri taletid til uimodsagt at fremføre sine neoliberale synspunkter, og tilmed underbygge dem med faktuelt forkerte oplysninger. 

Vært på 'Farvelfærd' bliver Jacob Rosenkrands. Han har arbejdet på DR siden 1998 og har bl.a. været på 'Deadline', 'DR 2 Udland', 'Agenda' på P1 og i 2010 gjorde han sig bemærket som vært på programserien 'Jagten på de røde lejesvende', hvor han hænger en række tidligere og nuværende DR-medarbejdere ud for en påstået 'rød' fortid på DR. 

Kritikere kaldte serien etisk problematisk og dårligt journalistisk håndværk, men der var begejstring og jubel på den aller yderste højrefløj. DR mente at serien var så vigtigt, at den skulle have premiere i en biograf. Den daværende konservative kulturminister og DR-chef i en årrække, Per Stig Møller, afviste klart hele idéen med serien - at DR skulle have været fyldt med røde lejesvende. 

Hverken højre- eller venstreorienteret?

Tvnyt.com har spurgt Peter Gren Larsen: "Venstrefløjen og det meste af fagbevægelsen mener modsat programmets præmis, at Danmark har råd til velfæld og at der ikke skal spares på de offentlige udgifter. Hvorfor indtager I i denne serie så entydigt højrefløjens synspunkt om, at spørgsmålet ikke er om der skal spares i velfærden - men hvor der skal spares?" 

Peter Gren Larsen svarer: "DR2 bliver med jævne mellemrum beskyldt for at være enten højre eller venstreorienterede. Det er vi nu ikke. Faktisk er vi meget opmærksomme på at være alsidige i vores programmer. Men vi er ikke bange for at vælge personer med stærke holdninger til enkelte programmer, der kan tone enten den ene eller den anden vej. 

Det er dog ikke tilfældet med 'Farvelfærd', hvor vores sigte aldrig har været at ligge til højre eller venstre, men at få almindelige danskere til at diskutere velfærd uden de begrænsninger, der kan ligge hos politikerne. 

Vi har spurgt dem, hvordan de ville prioritere, hvis de havde enkelte og meget konkrete valg! Vi har sammensat et bredt panel af mennesker med meget forskellige politiske overbevisninger. Og i det allersidste program får vi så politikernes holdning. 

Programmerne præsenterer ingenlunde de valg og resultater, de medvirkende når frem til, som nogen sandhed. Det er debatten og bevidstheden om dilemmaerne i vores samfund, som er det centrale omdrejningspunkt. 

Det er næppe muligt i et tv-program at give det totale og komplette billede af en kompleks størrelse som velfærdsøkonomien. Derimod er det måske muligt at få seerne til at diskutere det og have holdninger, som ikke er begrænset af partipolitisk tilhørsforhold." 

Kører rundt i sort bus 

I 'Farvelfærd' drager syv "almindelige danskere" sammen med Jacob Rosenkrands ud i landet i en sortmalet bus. Der gøres stop tre gange i hvert program. På hvert stop møder panelet og Jacob Rosenkrands, nogle af de mennesker, der i dag bruger nogle af de velfærdsydelser, der findes i Danmark. Efter hvert stop skal panelet vurdere, hvor meget der kan spares på området. For - som det lyder i en pressemeddelelse fra DR: Faktum er ikke [bare], at der SKAL spares. Men hvor skal der spares? 

Sparekniven svinges over de ældre 

I første program er det ældreområdet, som DR2 og Jacob Rosenkrands mener skal rammes af nedskæringer.  Første stop er et daghjem for demente, som aflaster de dementes familier i dagligdagen.

Spørgsmålet til panelet er, om det offentlige skal betale for at underholde de ældre demente, eller om de pårørende skal mere på banen.

Næste stop er hos et meget plejekrævende ægtepar, hvor der kan ligge en stor besparelse i at indføre robotstøvsugere og anden teknologi frem for plejepersonale. Udsendelsen slutter ved et ensomhedsprojekt, hvor det er kommunen, der står bag skovture for de ensomme ældre. 

Og da der ifølge DR2 jo skal spares, er det op til panelet - efter de tre stop - at beslutte, hvilke velfærdsområder, der skal spares mest på. Skal det gå ud over de demente ældre, de plejekrævende ældre eller ensomme ældre. 

Der sendes i alt 12 programmer. Udover ældreplejen, der kommer under sparekniven i første program, ser panelet i de efterfølgende programmer også på områder som integration, skoler, sundhed, overførselsindkomst og meget mere. 

'Farvelfærd' sendes første gang onsdag den 24. september klokken 22.00 på DR2.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. sep. 2014 - 20:26   24. sep. 2014 - 20:30

af Stig Hartvig Nielsen, chefredaktør for tvnyt.com