26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fire FOA-medlemmer vandt over DR

Fire FOA-medlemmer vandt over DR

Fire ansatte på Fælledgården blev krænket i en udsendelse om stedet, som blev bragt i Magasinet Søndag på DR1. Det fastslår Landsretten i en dom, som tilkender de fire erstatning.

Fire ansatte på plejehjemmet Fælledgården får tilsammen 65.000 kroner i erstatning, fordi en direktør og en journalist stod bag optagelser med skjult kamera, der krænkede deres privatliv, og som senere blev vist på landsdækkende tv i 2006.
FOTO: Keld Navntoft/Scanpix
1 af 1

Fire medlemmer af FOA har vundet retssagen mod Bastard Film og DR i den såkaldte Fælledgårdssag.

Landsretten finder, at de sagsøgte har udvist en adfærd af en sådan grovhed, at de er erstatningsansvarlige for de skete krænkelser.

De fire ansatte på plejehjemmet Fælledgården får tilsammen 65.000 kroner i erstatning, fordi en direktør og en journalist stod bag optagelser med skjult kamera, der krænkede deres privatliv, og som senere blev vist på landsdækkende tv i 2006.

Østre Landsret mener, at "de viste optagelser forekommer konstruerede og iscenesat".

- Det har taget sin tid at få ret. Men dommen fra landsretten er uhyre klar, og den er reelt et knock-out-slag til alle de bortforklaringer, som Bastard Film er kommet med undervejs i dette alt for lange retsopgør, siger FOA's forbundsformand Dennis Kristensen.

Han hæfter sig især ved, at landsretten ikke alene tilkendegiver, at det var kritisabelt at vise udsendelsen i DR optaget med skjult kamera. Men at store dele af udsendelsen heller ikke passede, men var iscenesat af Bastard Film selv.

"Landsretten finder, at de sagsøgte har udvist en adfærd af en sådan grovhed, at de er erstatningsansvarlige for de skete krænkelser," siger Østre Landsret således i dommen.

Journalisternes advokat Tyge Trier mener, dommen er udtryk for en "hård bedømmelse af mediernes arbejde".

- Landsretten er jo første instans i sagen. Nu vil vi læse dommen grundigt, og så overvejer vi, om vi vil anke til Højesteret, siger han til Journalisten.

Dennis Kristensen er meget tilfreds med, at dommen trækker klare grænser for anvendelse af skjult kamera, og at den sikrer de ansatte nogle grundlæggende rettigheder. Og han mener, at det bør give anledning til en større selvransagelse, når TV-stationerne i fremtiden anvender skjulte optagelser.

Det var DRs daværende nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen, der tog beslutningen om at sende den konstruerede virkelighed fra Fælledgården i Magasinet Søndag.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2014 - 12:44   10. jun. 2014 - 15:05

bi@arbejderen.dk