05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hør dog hvad vi siger, Helle!

Frustrerede 3F'ere til statsministeren

Hør dog hvad vi siger, Helle!

Fagforeninger forsøger ihærdigt at råbe regeringen op om frustrerede og vrede medlemmer. Åbne breve og stop for økonomisk støtte - lige lidt hjælper det.

Regeringen har svigtet vores medlemmer, og nu vælger vi at være solidarisk med medlemmerne, siger Jan Guldmann, formand for 3F Grafisk Randers/Århus.
FOTO: Michael Klodos
1 af 1

De politiske argumenter preller tilsyneladende af på statsminister Helle Thorning-Schmidt som vand på en gås.

Det må 3F Als erkende, og derfor forsøger fagforeningen i stedet i et åbent brev at appellere til den socialdemokratiske regeringsleders følelser som mor til to piger.

“Kan du se skuffelsen i deres øjne? Og angsten for at blive mobbet i skolegården?”, lyder spørgsmålet fra medlemmerne i 3F Als, efter at de har opfordret Helle Thorning-Schmidt til at lukke øjnene og prøve at forestille sig, hvordan det må være, at skulle fortælle de to piger, at der ikke er råd til at købe gaver til en skolekammerats fødselsdag.

Virksomhederne tjener masser af penge. Det mærker vores medlemmer bare ikke.
Marita Geinitz, formand 3F Als.

- Foreløbig har vi ikke fået noget svar, men det forventer og håber jeg da at få. Det ved jeg også, at medlemmerne gør. Ikke at svare er det samme som at sige, at hun ikke bekymrer sig om os, siger Marita Geinitz, fagforeningens formand til Arbejderen.

LÆS BREVET HER: "Kære Helle..."

Hun mener, at det måske kan være svært for Helle Thorning-Schmidt at sætte sig ind i, at der ikke er råd til en fødselsdagsgave, men for tusinder af arbejdsløse, heraf hovedparten medlemmer af 3F, er det den barske virkelighed, når de har opbrugt retten til dagpenge og ryger på kontanthjælp eller står helt uden forsørgelse.

Selv retorikken er den samme

Det åbne brev, som kan læses andetsteds i denne udgave af Arbejderen, er en udløber af generalforsamlingen i 3F Als i sidste måned. Her havde deltagernes skuffelser og frustrationer over regeringens politik fået frit løb. Kritikken gik over dagpengeforringelser til manglende indfrielse af løfterne om at genindføre fradrag for fagligt kontingent.

- Selv ikke retorikken omkring de arbejdsløse er der ændret ret meget ved. Det lyder stadig, at de arbejdsløse de skal, de skal, de skal og de vil ikke, de vil ikke, de vil ikke. Men vores medlemmer gider ikke blive slået i hartkorn med dovne Robert. De vil hellere end gerne arbejde, men jobbene mangler, fastslår Marita Geinitz.

Regeringens reformer rammer 3F’s medlemmer ekstra hårdt ,mener den sønderjyske fagforeningskvinde og nævner, at 3F’erne er den gruppe, der er mest syge og mest arbejdsløse.

- Hvis du ikke er ramt af arbejdsløshed eller syg, så går det jo rigtigt godt. Virksomhederne tjener masser af penge. Det mærker vores medlemmer bare ikke, mener Geinitz.

Slut med støtte

I 3F Nordøstsjælland i Helsingør har regeringens reformer betydet, at medlemmerne har besluttet at skrotte den økonomiske støtte til politiske partier ved næste folketingsvalg.

- Det er udtryk for dyb frustration over, at de, som man havde forventet ville rette op på den forrige regerings skævheder, ikke holder, hvad de lover. På dagpengeområdet sidder de jo nærmest med hænderne i skødet og ser på, at tusinder af arbejdsløse ryger ud af dagpengesystemet og over på kontanthjælp, som også er blevet forringet, siger formand Hans Nissen til Arbejderen.

3F Nordøstsjælland har cirka 4000 medlemmer og anslår, at støtten til de traditionelle arbejderpartier plejer at ligge omkring 30.000 kroner. Dertil kommer den praktiske støtte i form af aktivister og lokaler, som har været stillet til rådighed til forskellige aktiviteter under en valgkamp.

I Randers har medlemmerne af den grafiske gruppe ligefrem valgt at sige “farvel og tak” til regeringen.

- Vi har, siden vi kørte skævt-kampagne, forsøgt at være solidariske med regeringen, men nu er vi nået dertil, at vi skal vælge, om vi vil være solidariske med en regering, der tvinger vores medlemmer ud i kontanthjælp eller med vores medlemmer. Vi vælger medlemmerne, siger Jan Guldmann, formand for den grafiske gruppe Randers/Århus til Arbejderen.

Han tilføjer, at det ikke er 3F-medlemmerne i Randers/Århus, der svigter regeringen, men omvendt.

Alternativet

Ingen af de tre afdelingsrepræsentanter ønsker den forrige Venstre-statsminister tilbage, men omvendt kan de heller ikke bakke en regering op, der slet ikke varetager medlemmernes interesser.

De er også enige om, at det er meget svært at få regeringen til at lytte til kritikken og tage advarslerne om medlems- og vælgerflugt alvorligt. Men på trods heraf vil de fortsætte med at råbe højt over de urimeligheder, der foregår.

Jan Guldmann tvivler på, at regeringen kan nå at vende udviklingen, men nok så alvorligt han tvivler også på, om den reelt ønsker at skifte politisk kurs.

- Jeg er slet ikke sikker på, at S og SF politikerne har det samme mål for, hvordan samfundet skal udvikle sig, som vi har. De begynder at anlægge en holdning i dagligdagen, der ligger meget på linje med det, vi har kritiseret den forrige regering for, forklarer Grafiker-formanden.

Både Jan Guldmann, Hans Nissen og Marita Geinitz frygter, at de protester, vi har set indtil nu kan udvikle sig.

- I et land i økonomisk deroute kan man forestille sig, hvad som helst. Og når folk bliver desperate, og måske står og er ved at blive smidt ud af deres bolig, så er der to måder at reagere på - desperation eller apati, mener Hans Nissen.

De tre faglige ledere mener regeringen skal finde en løsning, der sikrer de arbejdsløse, så længe der er krise og mangel på job.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2013 - 08:07   08. maj. 2013 - 15:27

Faglig kritik

noc@arbejderen.dk